Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Μπάιντεν: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε άμεσα το 10% του ρωσικού αερίου που παίρνει η Ευρώπη»

«Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να προμηθεύσουν με 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. 

«Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο για αυτόν τον στόχο, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές, καθαρό ενεργειακό μέλλον», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. 

Ωστόσο απομένουν ακόμη 155 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, ποσότητα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον προμηθευτή.

Γι' αυτό «αυτή η πρωτοβουλία εστιάζει σε δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει σε ένα σημαντικό ποσοστό την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και δεύτερον, να μειώσει τη συνολική ζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο».

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια ειδική μονάδα συνεργασίας Ευρωπαϊκή Ένωση-ΗΠΑ που έχει σαν στόχο να φθάνουν έως το 2030 στην Ευρώπη, 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα δημιουργήσει νέες υποδομές αποθήκευσης.

Για να το πετύχει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τη δημιουργία περισσότερων υποδομών υποδοχής και αποθήκευσης LNG σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διαδηλώσεις και καταλήψεις σε πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Μ. Ανατολή σε 8 χώρες

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο: από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε σε αρκετές ...

Μπάιντεν: Θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο

«Η Τζιλ και εγώ στέλνουμε θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο καθώς γιορτάζουν το Πάσχα» αναφέρει σε δήλωσή του για το ελληνορθόδοξο Πάσχα ο Αμερικ...

Φόρτωση άρθρων...