Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Μπάιντεν: «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές»

Πλανήτης

Να κατευνάσει την ανησυχία και να επιβεβαιώσει ότι το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ασφαλές επιχείρησε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα προβεί σε κινήσεις για να «προστατεύσει» τους επενδυτές, καθώς «πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο».

«Όταν το ρίσκο δεν αποδώσει, οι επενδυτές χάνουν τα λεφτά τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλυσε τις δράσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες των δύο λογαριασμών.

Πιο αναλυτικά:

-Οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που κάνουν τραπεζικές συναλλαγές εκεί και πρέπει να καλύψουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές», είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι. «Αντίθετα, τα χρήματα θα προέλθουν από τα τέλη που πληρώνουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε.

-Η διοίκηση αυτών των τραπεζών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από την FDIC, οι άνθρωποι που διευθύνουν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πια εκεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

-Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν αποδίδει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», τόνισε ο Μπάιντεν.

-Καταγραφή πλήρους αναφοράς για το τι συνέβη: Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας των υπευθύνων. «Στη διοίκησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

-Μειώνοντας τον κίνδυνο να συμβεί ξανά αυτό: Επικαλούμενος τις απαιτήσεις που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Dodd-Frank, ο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχουν κανόνες για να αποτραπεί η επανάληψη του 2008.

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, για να καταστήσουν λιγότερο πιθανό αυτό το είδος τραπεζικής χρεοκοπίας να συμβεί ξανά», είπε. «Και για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις», πρόθεσε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 20 Απριλίου

Γεγονότα 1303: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η΄. 1534: Ο Ζακ Καρτιέ ξεκινά το ταξίδι του προς τη σημερινή ανατολική ακτή του Καναδά, τη Νέα...

Αυστραλία: Κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος του 16χρονου που μαχαίρωσε επίσκοπο στο Σίδνεϊ

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε τεμένη ανά το Σίδνεϊ για την προσευχή της Παρασκευής παρά την ανησυχία για επιθέσεις αντεκδίκησης μετά την απαγγελία κατηγοριών για τ...

Φόρτωση άρθρων...