Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Μπλίνκεν: «Η Κίνα αντλεί διδάγματα από την δυτική στάση στην Ουκρανία»

Την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Ρωσία και τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, το εξέφρασε αυτό ξεκάθαρα σήμερα στους Αμερικανούς βουλευτές λέγοντας ότι η πολιτική και υλική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Πεκίνο παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον και ο κόσμος αντιδρούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος της οποίας, όπως είπε, γίνεται αισθητός στην Ασία.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να επιτεθεί ατιμώρητα στη γείτονά της, αυτό θα «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» για επίδοξους επιτιθέμενους και θα οδηγήσει σε έναν «κόσμο συγκρούσεων».

«Το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την Ουκρανία ... Νομίζω ότι έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας στη σύγκρουση.
Η εισβολή της Ρωσίας έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το πώς ο πόλεμος θα επηρεάσει τη στρατιωτική σκέψη της Κίνας όσον αφορά την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί ως κυρίαρχο κινεζικό έδαφος.

«Νομίζω ότι αν η Κίνα το βλέπει αυτό - και το βλέπει πολύ προσεκτικά - θα αντλήσει διδάγματα για το πώς ο κόσμος ενώνεται, ή δεν ενώνεται, για να αντισταθεί σε αυτή την επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ακρόαση υποεπιτροπής της Γερουσίας για τις πιστώσεις.

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον ως «αγαπητό φίλο» όταν συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο και συζήτησαν τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πολιτική και υλική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις ότι το Πεκίνο παρέχει στη Μόσχα θανατηφόρα βοήθεια για τη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Φόρτωση άρθρων...