Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Αρμενίων - Αζερμπαϊτζάν

Πλανήτης

Εικοσιτέσσερις ώρες αφού ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε επίθεση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι δυνάμεις των Αρμενίων στην περιοχή συμφώνησαν στους όρους που τέθηκαν από τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας ότι οι αρμενικές δυνάμεις στην περιοχή συμφώνησαν να «καταθέσουν τα όπλα, να εγκαταλείψουν τις θέσεις μάχης και τις στρατιωτικές θέσεις και να προχωρήσουν σε πλήρη αφοπλισμό», ενώ όλα τα όπλα και ο βαρύς εξοπλισμός θα παραδοθούν στον αζερικό στρατό.

Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι Αρμένιοι της περιοχής θα συναντηθούν με τις αζερικές αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση Ρώσων ειρηνευτών, οι οποίοι – σύμφωνα με τη Μόσχα – συνεχίζουν το έργο τους στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Αρμενία: «Κρίσιμος ο διάλογος» με το Μπακού

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πως οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο – Καραμπάχ είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με το Μπακού.

«Οι Αρμένιοι [στην περιοχή] μπορούν θεωρητικά να ζήσουν υπό αζερική διακυβέρνηση αλλά αυτός ο διάλογος είναι κρίσιμης σημασίας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι η πρόταση της αζερικής πλευράς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι μια «πρόσκληση σε γενοκτονία».

Επισήμανε μάλιστα πως έχουν συναφθεί συγκεκριμένες συμφωνίες με τη Ρωσία σχετικά με την ασφάλεια που αφορούν περιπτώσεις όπως την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων.

Τονίζεται επίσης ότι, στό πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι πτήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Η συνομιλία Μπλίνκεν – Αλίεφ και η θέση των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε αργά το βράδυ της Τρίτης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και τον κάλεσε να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση και ότι τα μέρη πρέπει να επαναλάβουν το διάλογο για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε επίσης «την εκπεφρασμένη ετοιμότητα του προέδρου Αλίεφ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να συναντηθούν εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν και του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση εφαρμογή» της συμφωνίας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης εξέδωσε επίσης δήλωση στην οποία υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθύτατα για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν» τονίζοντας ότι οι κινήσεις του Μπακού «επιδεινώνουν την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές για ειρήνη».

Το γραφείο του Αλίεφ, εν τω μεταξύ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι ο Αζέρος ηγέτης είπε στον Μπλίνκεν «ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα σταματήσουν εάν οι αρμενικές δυνάμεις παραδώσουν τα όπλα και αφοπλιστούν».

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο διαβεβαίωσε για το ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανατριχιαστική καταγγελία από γυναίκα υπουργό της Αυστραλίας: Μου έδωσαν ναρκωτικά και με βίασαν

Μια ανατριχιαστική καταγγελία ερευνά η αστυνομία στην Αυστραλία σύμφωνα με την οποία η βουλευτής του Κουίνσλαντ, Μπρίτανι Λάουγκα και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δέχθηκε σεξουαλι...

Μπάιντεν: Πιέσεις από 88 Δημοκρατικούς βουλευτές να εξετάσει την αναστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Δεκάδες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζο Μπάιντεν παρότρυναν χθες τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το ...

Φόρτωση άρθρων...