Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών μετά τις νέες εχθροπραξίες (Photos)

Έκρυθμη είναι και πάλι η περιοχή του Καυκάσου. Νέος γύρος εχθροπραξιών έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, που πολέμησαν για τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει «αντιτρομοκρατικές», όπως τις χαρακτηρίζει, επιχειρήσεις σε περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που τελούν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, απειλώντας να τις συνεχίσει «μέχρι τέλους».

Το Μπακού κατέστησε σαφές ότι η επίθεση θα σταματήσει μόνο με την παράδοση. Οι «παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί θα πρέπει να παραδώσουν όλα τα όπλα και να διαλύσουν το παράνομο καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ήρθαν για πρώτη φορά σε πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια, το 2020 το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε περιοχές μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρροτού συμφωνηθεί εκεχειρία που παρακολουθείται από Ρώσους ειρηνευτές.

Οι εθνοτικοί Αρμένιοι στο Καραμπάχ απηύθυναν έκκληση την Τρίτη για κατάπαυση του πυρός και για την έναρξη συνομιλιών. Ωστόσο, ήταν σαφές από το τελεσίγραφο του Αζερμπαϊτζάν ότι στόχος του Μπακού ήταν να ολοκληρώσει την κατάκτηση του ορεινού θύλακα.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση.

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 138 τραυματίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε απόψε ότι κατέλαβε περισσότερες από 60 θέσεις των αυτονομιστών Αρμενίων κατά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ένας Αρμένιος αυτονομιστής αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι.

Η Γαλλία, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...