Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ναυάγιο για την τετραμερή σύνοδο στην Ιορδανία - Κανονικά η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Πλανήτης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει κανονικά στο Ισραήλ, παρά τη ματαίωση της τετραμερούς σύσκεψης με τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής ύστερα από την πολύνεκρη τραγωδία σε νοσοκομείο της Παλαιστίνης. Μάλιστα, προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο Air Force One, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συγκλονισμένος και βαθιά θλιμμένος» για τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Άχλι, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ως προς το ποιος ευθύνεται για τη συγκεκριμένη επίθεση, κατά την οποίαν εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή περίπου 500 άτομα, η παλαιστινιακή πλευρά κατηγορεί το Ισραήλ για «έγκλημα πολέμου». Το δε Ισραήλ επιρρίπτει την ευθύνη στους Παλαιστινίους, και συγκεκριμένα στην οργάνωση «Παλαιστινιακή Τζιχάντ», η οποία θεωρείται παρακολούθημα της Χαμάς.

Μολονότι ματαιώθηκε η αρχικώς συμφωνημένη τετραμερής σύνοδος με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', στο πλαίσιο της διπλωματικής πρωτοβουλίας του για την επίλυση της κρίσης, ο Μπάιντεν την Τετάρτη 18/10 συναντάται με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για μια ιδιωτική συνομιλία. Ακολούθως ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση με την ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και με ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να συνδράμουν τα θύματα από τους αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς της Χαμάς.

Αφού βρεθεί δίπλα σε οικογένειες θυμάτων, οι οποίες έχασαν οριστικά τους δικούς τους ανθρώπους είτε αγωνιούν για την τύχη τους ως ομήρων της Χαμάς, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ. Στο πρόγραμμα του Μπάιντεν παραμένει ο διάλογος με τον Αλ Σίσι και τον Μαχμούντ Αμπάς -αν και πλέον αναμένεται να γίνει από τηλεφώνου, μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στις ΗΠΑ.

Γενικότερα, το έκτακτο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, εν μέσω μιας σφοδρής πολεμικής σύρραξης, αποφασίστηκε με στόχο να τονίσει τη συστράτευση των ΗΠΑ στο πλευρό των Ισραηλινών, βάσει της γνωστής στενής συμμαχικής σχέσης η οποία υπήρχε ανέκαθεν.

Ταυτόχρονα όμως και πέρα από τον άμεσο κίνδυνο στον οποίον εκθέτει τον εαυτό του, ο Τζο Μπάιντεν μετέβη στο Ισραήλ για να «θέσει σκληρά ερωτήματα και να απαιτήσει απαντήσεις από τους Ισραηλινούς» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από πηγές του Λευκού Οίκου. Διότι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να επιδείξει μόνο ότι στηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, αλλά και ότι, πάνω από όλα, ενδιαφέρεται για το ανθρώπινο τίμημα αυτής της σύγκρουσης και την αποτροπή περαιτέρω αιματοχυσίας. Κατά συνέπεια, η στήριξή του στο Ισραήλ δεν είναι αμέριστη, αλλά εκδηλώνεται σε συνάρτηση με την προστασία των αμάχων και την όποια πρόθεση υφίσταται σε αμφότερες τις αντιπαρατιθέμενες πλευρές για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...