Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

New York Times: Η λάθος εκτίμηση που οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Πλανήτης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν λανθασμένα τη σοβαρότητα της απάντησης του Ιράν στο χτύπημα της 1ης Απριλίου σε κτίριο στη Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές του των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρουν οι New York Times.

«Οι Ισραηλινοί είχαν υπολογίσει πολύ λάθος, πιστεύοντας ότι το Ιράν δεν θα αντιδρούσε έντονα, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μετά την επίθεση, άποψη που συμμερίζεται ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο αναδημοσιεύουν και οι Times of Israel.

Δύο στρατηγοί ήταν μεταξύ των νεκρών στο φερόμενο ως ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Ιράν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν που είχαν ενημερωθεί μόνο λίγα λεπτά πριν από το χτύπημα στη Δαμασκό και ότι δεν τους είχε μεταφερθεί η σημασία του.

Δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους Times ότι τα σχέδια για το χτύπημα ξεκίνησαν δύο μήνες πριν από την πραγματοποίησή του. Το σχέδιο εγκρίθηκε στη συνέχεια από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στις 22 Μαρτίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι είδε αρχεία που περιέγραφαν πιθανές απαντήσεις της Τεχεράνης και κανένα από αυτά δεν προέβλεπε μια επίθεση της κλίμακας που είδαμε το Σαββατοκύριακο, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε πάνω από 300 βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ανέμεναν αρχικά ότι το Ιράν θα εκτόξευε το πολύ 10 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας στο Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, αύξησαν την εκτίμηση σε 60 έως 70 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι και αυτό αποδείχθηκε λανθασμένη εκτίμηση.

Το Ισραήλ θα «προστατευθεί» μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν

Στο μεταξύ, το Ισραήλ «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του Ιράν, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξέτασε τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Τεχεράνης μετά την επίθεση του σαββατοκύριακου.

Οι ισραηλινές αρχές επαναλαμβάνουν πως η ιρανική επίθεση με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίστηκε εν πτήσει, δεν θα μείνει «ατιμώρητη».

Σύμφωνα με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση πολέμου του κ. Νετανιάχου εξέτασε τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, πάντως δεν προχώρησε.

Κατά το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

AstraZeneca: Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊου θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca φέρεται να παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, ό...

Φόρτωση άρθρων...