Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

Νόβα Καχόβκα: Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τόνους χημικών και άγνωστο αριθμό ναρκών ξηράς - Δεν κινδυνεύει μόνο η Ουκρανία

Πλανήτης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ερυθρός Σταυρός μετά την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη Χερσώνα, καθώς πέραν όλων των άλλων καταστροφών και υλικών ζημιών που προκλήθηκαν, η πλημμύρα εμποδίζει πλέον και τον εντοπισμό ναρκών ξηράς.

Η περιοχή ήταν ναρκοθετημένη κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες μόλις κατέλαβαν την Χερσώνα φρόντισαν να οχυρώσουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι οι νάρκες πλέον δεν μπορούν να εντοπιστούν και συνιστούν απειλή όχι μόνο για τους κατοίκους της Χερσώνας, αλλά και για όσους έρχονται να βοηθήσουν.

«Ξέραμε πού ήταν ο κίνδυνος, αλλά τώρα δεν ξέρουμε» είπε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Το μόνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι βρίσκονται όπου τις έχει πάει το νερό» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής Νότιας Διοίκησης της Ουκρανίας δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση: «Πολλές νάρκες έχουν εκτοπιστεί και έγιναν πλωτές. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο» είπε, εξηγώντας ότι είναι πιθανό να εκραγούν εάν πέσουν πάνω σε κάποιο εμπόδιο.

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως είναι αδύνατο αυτή την στιγμή τόσο να περιοριστεί η ροή των υδάτων λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο σημείο με Ουκρανούς και Ρώσους να χωρίζει το ποτάμι και σε δεύτερο χρόνο είναι αδύνατο να ελεγχθεί εάν τελικώς επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό θα φτάσει με την ροή του νερού σε τρίτες χώρες.

Οι τόνοι χημικών θα επηρεάσουν και άλλες χώρες

Αυτή την στιγμή κάτω από τα νερά του Δνείπερου στο σημείο στο οποίο μέχρι προχθές υπήρχε ο υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ενέργειας και το φράγμα υπάρχει η τουρμπίνα του συγκεκριμένου εργοστασίου στην οποία είναι εμποτισμένοι χιλιάδες τόνοι πετροχημικών.

Τα συγκεκριμένα χημικά ήταν απολύτως απαραίτητα για την λίπανση και την ομαλή λειτουργία της τουρμπίνας και αυτή την στιγμή είναι βέβαιο πως χύνονται ανεξέλεγκτα στον Δνείπερο. Τα ορμητικά νερά του μεγάλου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία καταλήγουν στην Μαύρη Θάλασσα και μαζί τους συμπαρασέρνουν και τα συγκεκριμένα επικίνδυνα για τον άνθρωπο αλλά και τα οικοσυστήματα χημικά.

Οι Ουκρανικές αρχές σημειώνουν πως αργά ή γρήγορα, Ρουμανία, Πολωνία και Βουλγαρία θα επηρεαστούν από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 17 Ιουλίου

Γεγονότα 1815: Ο Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ. 1912: Οι Ικαριώτες απελευθερώνουν το νησί –από μικρής δυναμικότητας τουρκική διοίκηση- και ανακηρύσ...

CNN: Πληροφορίες για ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ - Δεν συνδέεται με την απόπειρα

Πληροφορίες για ιρανικό σχέδιο συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολ...

Φόρτωση άρθρων...