Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Τεράστια η καταστροφή στη Χερσώνα – Πέρασαν τη νύχτα στις στέγες

Πλανήτης

Μία ημέρα μετά τη μερική κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή Νόβα Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, η στάθμη του νερού συνέχιζε να ανεβαίνει και στις δύο όχθες του Δνείπερου, προκαλώντας μεγάλης έκτασης καταστροφές. Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα βίντεο τηλεοπτικών συνεργείων που απεικονίζουν σπίτια να έχουν παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού και πολίτες να αγωνίζονται να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί, με τα πυρά των εμπολέμων να ακούγονται από κοντινή απόσταση.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη της Χερσώνας, που απελευθερώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τα ουκρανικά στρατεύματα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι η υπερχείλιση του νερού προκαλεί εκρήξεις ναρκών που είχε τοποθετήσει στην περιοχή ο ρωσικός στρατός και απειλεί να μεταφέρει στις πλημμυρισμένες περιοχές μολυσματικές ασθένειες και επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στη δεξιά όχθη του ποταμού, που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ 1.457 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους στη διάρκεια της νύχτας.

xersona

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές στην κατεχόμενη ανατολική όχθη του ποταμού όπου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν και σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ γύρω στους 100 παρέμεναν εγκλωβισμένοι και επτά αγνοούνταν.

Τα αίτια της καταστροφής δεν είχαν μέχρι χθες το βράδυ διευκρινιστεί, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν είναι βέβαιη» ποιος προκάλεσε την κατάρρευση του φράγματος και ότι συνεργάζεται με την ουκρανική πλευρά για τη διευκρίνιση των αιτίων. Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι η πλειονότητα των ειδικών πιθανολογεί ότι η κατάρρευση προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικών μέσα στις εγκαταστάσεις του φράγματος, ενώ τα ενδεχόμενα να οφείλεται σε πυραυλικά πλήγματα ή σε συστημικές φθορές της εγκατάστασης, αν και δεν αποκλείονται, θεωρούνται λιγότερο πιθανά.

xersona

Αλλο ρεπορτάζ του CNN επικαλείται μαρτυρία Ουκρανού αξιωματικού, κατά τον οποίο Ρώσοι στρατιώτες παρασύρθηκαν και πνίγηκαν από την υπερχείλιση του φράγματος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το φράγμα ανατινάχθηκε από τους Ρώσους, με στόχο να εμποδιστεί η ουκρανική αντεπίθεση. «Η καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους υδάτινους ταμιευτήρες της Ουκρανίας συνιστά απολύτως συνειδητή ενέργεια» των Ρώσων, υποστήριξε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πολλές περιοχές απειλούνται από έλλειψη πόσιμου νερού. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ «συντονίζουν τις ενέργειες της Ουκρανίας», επομένως «φέρουν ευθύνες» για την καταστροφή της Νόβα Καχόβκα, την οποία, κατά τη Μόσχα, προκάλεσε το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Aνώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσι...

Γαλλία: Συνελήφθη 16χρονος για τον σχεδιασμό επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Στη σύλληψη ενός 16χρονου προχώρησαν οι Αρχές της Γαλλίας. Ο 16χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσ...

Φόρτωση άρθρων...