Πέμπτη
18 Δεκεμβρίου 2025

NYT: Πώς το Ισραήλ παγίδευσε και πυροδότησε τα εκρηκτικά στους βομβητές

Πλανήτης

Αμερικανοί και διεθνείς αξιωματούχοι δήλωσαν στη New York Times ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν βομβητές, με μικρές ποσότητες εκρηκτικών υλών, που η Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχε προμηθευτεί από την Ταϊβάν, και τους πυροδότησαν την Τρίτη. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον 9 νεκροί και σχεδόν 2.800 τραυματίες.

Οι πηγές της εφημερίδας, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, έδωσαν κάποιες λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή άνευ προηγουμένου, την ευθύνη για την οποία ήδη το λιβανικό σιιτικό κόμμα επέρριψε ήδη στο Ισραήλ.

Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.

Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης -ως και 57 γραμμάρια- τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Τάιμς.

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας συνάδουν με τη θεωρία, που διατύπωσαν αρκετοί ειδικοί χθες, κατά την οποία οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να παρεισφρήσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ και να σχεδιάσουν την ενέργεια.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».

«Προτρέπω όλους να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια ή πολεμική ρητορική»

Η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, εξέφρασε τη λύπη της για το μπαράζ εκρήξεων.

Η κ. Πλάσχερτ υπενθύμισε σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άμαχοι δεν αποτελούν στόχο και πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.

«Οι εξελίξεις σήμερα σηματοδοτούν μια εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση σε ένα ήδη απαράδεκτα ασταθές πλαίσιο. Ενώ ο πλήρης αντίκτυπος της επίθεσης εκτυλίσσεται ακόμη, προτρέπω όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια ή πολεμική ρητορική, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη ανάφλεξη που κανείς δεν μπορεί να αντέξει», ανέφερε.

Η ειδική συντονίστρια για τον Λίβανο υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της ηρεμίας και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα. «Διακυβεύονται πάρα πολλά για να κάνουμε κάτι λιγότερο» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμός στο κοινοβούλιο της Αλβανίας: Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια, άναψαν καπνογόνα και πέταξαν νερά (βίντεο)

Βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με αστυνομικούς μέσα στο αλβανικό κοινοβούλιο, ύστερα από εβδομάδες εντάσεων γύρω από καταγγελίες εις βάρος της αντιπροέδρου του πρωθυπου...

Politico: Ύστατες προσπάθειες συμβιβασμού για την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία - Το «αγκάθι» του Βελγίου

Ύστατη προσπάθεια για έναν πιθανό συμβιβασμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ πάνω στο θέμα της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας καταβάλλουν οι διπλωμάτες, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορ...

Φόρτωση άρθρων...