Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ο Μπάιντεν λέει πως ο Ζελένσκι «δεν ήθελε ν’ ακούσει» τις προειδοποιήσεις για εισβολή

Πλανήτης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν ήθελε να ακούσει» τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ενόψει της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του.

«Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι νόμιζαν ότι υπερβάλλω», είπε ο Μπάιντεν σε έρανο, αναφερόμενος στην προειδοποίησή του για την πιθανότητα ρωσικής επίθεσης.

«Αλλά ήξερα ότι είχαμε δεδομένα για να στηρίξουμε (την αξιολόγηση)», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα «πήγαινε στα σύνορα» και «ο Ζελένσκι δεν ήθελε να το ακούσει, ούτε επίσης και πολύς άλλος κόσμος».

Οι ΗΠΑ άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προετοιμασίες της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία πολύ προτού ο Πούτιν ανακοινώσει την «ειδική επιχείρηση» εναντίον της χώρας στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι προειδοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία, ακόμη και κριτική από ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εκείνη την εποχή ένιωσαν ότι οι ΗΠΑ ήταν υπερβολικά ανήσυχες.

Κίεβο: «Οι εταίροι της Ουκρανίας δεν ήθελαν να ακούσουν»

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι απάντησε στα σχόλια, λέγοντας ότι ο Ζελένσκι ζήτησε προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πριν από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή, αλλά οι εταίροι της Ουκρανίας «δεν ήθελαν να ακούσουν».

Ο Σεργκέι Νικιφόροφ είπε ότι εκείνη την περίοδο, ο Ζελένσκι είχε τρεις ή τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες αντάλλαξαν λεπτομερείς απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση.

«Ως εκ τούτου, η φράση «δεν ήθελα να ακούσω» μάλλον χρειάζεται διευκρίνιση», είπε στο ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο LIGA.net.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ είπε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία κατανοούσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια εισβολή και προετοιμαζόταν για αυτήν, το ερώτημα όμως ήταν το μέγεθος της επίθεσης.

«Είναι παράλογο να κατηγορούμε μια χώρα ότι αντιστέκεται στον επιτιθέμενο για περισσότερες από 100 ημέρες, κάτι που υπερισχύει εάν οι βασικές χώρες απέτυχαν να σταματήσουν τη Ρωσία προληπτικά», είπε.

Ο Ζελένσκι άκουγε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις, αλλά η κλίμακα της εισβολής της Ρωσίας «σόκαρε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Φόρτωση άρθρων...