Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Έρευνα: Οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων γερνούν με διαφορετικό ρυθμό

Πλανήτης

Τον πρώτο άτλαντα γήρανσης των κυττάρων της μύγας δημιούργησαν ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν τον δρόμο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα γερνάει και την αλλαγή της πορείας της γήρανσης. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος τη διαδικασία γήρανσης σε 163 διαφορετικούς τύπους κυττάρων της εργαστηριακής φρουτόμυγας και ανακάλυψαν ότι οι διάφοροι τύποι κυττάρων γερνούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτός ο άτλας, όπως σημειώνουν, αποτελεί πολύτιμη πηγή ως σημείο αναφοράς για τη μελέτη της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Μία από τις πιο δραματικές αλλαγές στη μύγα είναι η σημαντική αύξηση των πυρήνων του λιπώδους σώματος και η μείωση των μυικών πυρήνων με την ηλικία, όπως διαπίστωσαν. Επίσης, παρατήρησαν ότι τα συγκεκριμένα μοτίβα γήρανσης των κυττάρων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι -για παράδειγμα- ορισμένα κύτταρα, όπως οι νευρώνες στον εγκέφαλο, ζουν περισσότερο από τα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου, τα οποία αντικαθίστανται συχνά από νέα», δηλώνει ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο επίκουρος καθηγητής Μοριακής και Ανθρώπινης Γενετικής του Κέντρου Huffington για τη Γήρανση στο Κολέγιο Baylor, Χόντζι Λι. 

Ο Λι προσθέτει ότι η φρουτόμυγα είναι ένα γνωστό μοντέλο για τη μελέτη των ανθρώπινων παθήσεων, καθώς περίπου το 75% των γονιδίων που σχετίζονται με ανθρώπινες ασθένειες είναι παρόμοια με της μύγας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σοκ για παιδικά προϊόντα της Shein: Kαρκινογόνες και τοξικές ουσίες 428 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

Τα παιδικά προϊόντα που πωλούνται από τον κινεζικό διαδικτυακό εμπορικό γίγαντα Shein περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα. Τα παραπ...

Φόρτωση άρθρων...