Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Oι Εργατικοί θέλουν Βρετανία χωρίς ορυκτά καύσιμα

Πλανήτης

Πιο δίκαιο, πιο πράσινο μέλλον» (A fairer, greener future) είναι το βασικό σύνθημα των Εργατικών (Labour) για φέτος. Αν και το κόμμα εδώ και καιρό είχε δείξει την κλίση του προς αυτή την κατεύθυνση, το σύνθημά του θυμίζει κατά πολύ εκείνο των Πρασίνων (Green Party): «Πιο δίκαια, πιο πράσινη χώρα» (A fairer, greener country). 

Στο φετινό συνέδριο του κόμματος, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στη πόλη του Λίβερπουλ, θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και να αναπτύξει τη ιδέα του συνθήματος, κατευθυνόμενο πάντα προς τις εθνικές εκλογές του 2025. Η κεντρική ομιλία του Σερ Κιρ Στάρμερ θα γίνει την Τρίτη, μία ημέρα πριν το τέλος του συνεδρίου.

Τέλος στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030

Στόχος των Εργατικών είναι να γίνει η χώρα η πρώτη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, η οποία θα παράγει όλη της την ενέργεια χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων. Δεν είναι τυχαία η συγκυρία. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βαθύτατα πληγωμένο από την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με εκτίναξη του πληθωρισμού και επακολούθως του κόστους ζωής. 

Όλα στη χώρα κινούνται γύρω από την οριοθέτηση των τιμών των ενεργειακών λογαριασμών. Η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας πάγωσε τους ετήσιους ενεργειακούς λογαριασμούς στις 2.500 λίρες, όμως με κάποιο τίμημα προς το περιβάλλον. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επέτρεψε ξανά την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου – είχε απαγορευτεί μόλις το 2019 - και έδωσε περισσότερες άδειες για γεωτρήσεις με σκοπό την άμεση εξομάλυνση της κρίσης.

Άρα, ο ίδιος στόχος καθαρής ενέργειας, που έχει θέσει η υπάρχουσα κυβέρνηση μέχρι το 2035, μάλλον απομακρύνεται. 

Παρόλα αυτά, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, πίεσε ακόμα περισσότερο τον στόχο και τώρα δεσμεύεται πως η χώρα υπό την ηγεσία του θα πετύχει τη μηδενική χρήση άνθρακα μέχρι το 2030. Μιλώντας σήμερα στο BBC, εξήγησε ότι οι φιλοδοξίες του θα επιτευχθούν «διπλασιάζοντας τα χερσαία αιολικά πάρκα, τριπλασιάζοντας τα φωτοβολταϊκά και τετραπλασιάζοντας τα θαλάσσια αιολικά πάρκα».

Σύμφωνα με τους Εργατικούς, ο «πράσινος στόχος» δεν εξασφαλίζει μόνο τη νίκη στις εκλογές, αλλά και τη μακροπρόθεσμη οικονομική και πολιτική ανεξαρτητοποίηση της χώρας. «Το πλάνο μας για καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030 θα εξοικονομήσει για τους Βρετανούς πολίτες 93 δις από τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς και θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι ευάλωτο στον Πούτιν και τους όμοιούς του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σερ Κιρ Στάρμερ. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για «επαναβιομηχανοποίηση» της χώρας καθώς το πλάνο αυτό θα δημιουργήσει 200.000 άμεσες θέσεις εργασίας και έως 300.000 έμμεσες, με έμφαση στην ενίσχυση της περιφέρειας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Φόρτωση άρθρων...