Μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή με τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη έχει μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό τη ναυσιπλοΐα από τα Στενά του Ορμούζ.
Αν από τις 8 Απριλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός, το Ιράν απαιτεί από τα πλοία που θέλουν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ να λάβουν έγκριση από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι ναυτικές δυνάμεις των «Φρουρών της Επανάστασης» ανακοίνωσαν ότι επέτρεψαν σε περισσότερα από 25 πλοία, μεταξύ των οποίων και δεξαμενόπλοια, να περάσουν από τον στρατηγικής σημασίας δίαυλο, μέσα σε μία μέρα.
«Τις τελευταίες 24 ώρες 26 πλοία – όπως δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και άλλα εμπορικά – διέπλευσαν τα Στενά του Ορμούζ» ανέφεραν οι Φρουροί στην πλατφόρμα Χ.
Σύμφωνα το ναυτικό των «Φρουρών της Επανάστασης», τα πλοία πέρασαν αφού «συνεργάστηκαν» μαζί του.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ένα δικό της δεξαμενόπλοιο πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ «σε συντονισμό με το Ιράν». Είναι το πρώτο νοτιοκορεατικό πλοίο που περνάει, από την έναρξη του πολέμου.
Το Ιράν έχει συγκροτήσει έναν νέο οργανισμό, την Αρχή του Στενού του Περσικού Κόλπου, που διαχειρίζεται τα Στενά του Ορμούζ. Από την περασμένη εβδομάδα έχει αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων που περνούν από την περιοχή.
Ο Νετανιάχου «αδειάζει» τον Μπεν Γκβιρ για τους ακτιβιστές του στολίσκου
Τραμπ: «Ο Νετανιάχου θα κάνει ό,τι θέλω εγώ, θα μπορούσα να κατέβω για Πρωθυπουργός στο Ισραήλ»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις