Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Οι φυσητήρες επικοινωνούν με φωνητικό αλφάβητο – Πώς θα μιλήσουμε απευθείας μαζί τους

Viral

Με φωνητικό αλφάβητο επικοινωνούν οι φυσητήρες. Αν και θεωρούνται είδος φάλαινας στην πραγματικότητα οι φυσητήρες είναι ξεχωριστό θαλάσσιο ον που συγγενεύει περισσότερο με τα δελφίνια παρά με τις φάλαινες. Πιθανότατα εξαιτίας της αγγλικής τους ονομασίας (sperm whale) στην συνείδηση της κοινής γνώμης οι φυσητήρες είναι καταχωρημένοι ως ένα είδος φάλαινας όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις όρκες που επειδή ονομάζονται στα αγγλικά (killer whales) θεωρούνται είδος φάλαινας ενώ και αυτές συγγενεύουν περισσότερο με τα δελφίνια.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι φυσητήρες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα επικοινωνίας με «κροταλίσματα» τα οποία οι επιστήμονες ονόμασαν codas και μοιάζουν ή καλύτερα ακούγονται σαν το κώδικα Μορς. 

Έρευνα για φυσητήρες στην ανατολική Καραϊβική δείχνει ότι αυτά τα κροταλίσματα δεν είναι απλοί ήχοι αλλά είναι ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί ένα κανονικό «φωνητικό αλφάβητο» που έχει ομοιότητες με την ανθρώπινη ομιλία.

«Η έρευνα δείχνει ότι η εκφραστικότητα των φυσητήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Δεν ξέρουμε ακόμα τι λένε. Μελετάμε τις κλήσεις στα πλαίσια συμπεριφοράς τους για να καταλάβουμε για τι μπορεί να επικοινωνούν», αναφέρει ο Πρατιγιούσα Σάρμα  διδακτορικός φοιτητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στη ρομποτική και τη μηχανική μάθηση και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Οι φυσητήρες μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου τα 18 μέτρα μήκος και έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από κάθε ζώο. Βουτούν σε μεγάλα βάθη και τρέφονται με γιγάντια καλαμάρια και άλλα θηράματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πελάτης επιτέθηκε σε εργαζόμενη επειδή ο καφές ήταν ακριβός – Εκείνη του έσπασε το παρμπρίζ με σφυρί

Μια εργαζόμενη σε καφέ από το Νότιο Σιάτλ στις ΗΠΑ, έχει κερδίσει την συμπαράσταση των χρηστών του διαδικτύου μετά από μια διαμάχη που είχε με πελάτη, ο οποίος της πέταξε τον καφέ ...

Φόρτωση άρθρων...