Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ - Διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη εκεχειρίας

Πλανήτης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου με βόμβες στο Ισραήλ, διότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα»

«Η θέση των ΗΠΑ ήταν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεκινήσει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο χωρίς να έχουν πού αλλού να πάνε», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο CBS News.

«Εχουμε εμπλακεί σε διάλογο με το Ισραήλ με τη μορφή της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας για το πώς θα καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα και πώς θα λειτουργήσουν διαφορετικά κατά της Χαμάς εκεί από ό,τι έχουν λειτουργήσει αλλού στη Γάζα», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, «οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται». «Καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες φαινόταν να πλησιάζουν σε σημείο απόφασης για τέτοια επιχείρηση, αρχίσαμε να εξετάζουμε προσεκτικά τις προτεινόμενες μεταφορές συγκεκριμένων όπλων στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα. Αυτό άρχισε τον Απρίλιο», όπως εξήγησε.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της επανεξέτασης, διακόψαμε φορτίο όπλων την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε, ενώ όπως ανέφερε: «Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην τελική χρήση των βομβών των 2.000 λιβρών και στον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα, όπως έχουμε δει σε άλλα μέρη της Γάζας. Δεν έχουμε αποφασίσει οριστικά για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτό το φορτίο».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «για άλλες περιπτώσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων των κιτ JDAM [Joint Direct Attack Munition], συνεχίζουμε την επανεξέταση», ενώ διευκρίνισε πως «καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορά επικείμενες αποστολές – πρόκειται για μελλοντικές».

Τέλος, διευκρίνισε ότι καμία από τις αποστολές δεν είχε «σχέση με τις συμπληρωματικές πιστώσεις για το Ισραήλ» που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο, αλλά είχαν αντληθεί από «προηγούμενα κονδύλια που είχαν χορηγηθεί, κάποια πριν από πολλά χρόνια».

«Απαράδεκτος» ο αποκλεισμός

Η αποκάλυψη από την πλευρά της Ουάσιγκτον έρχεται, ενώ η αμερικανική πλευρά άσκησε χθες δριμεία κριτική προς το Ισραήλ για το κλείσιμο όλων των σημείων εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με τελευταίο χθες το πέρασμα της Ράφα.  

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ δύο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιέρ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα, Τετάρτη.

Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες σε βομβαρδισμό

Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση παλαιστινιακού νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ σκότωσε 7 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 8 Μαΐου στην πόλη της Γάζας, όπως ανακοίνωσε νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν, επίσης, λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού τομέα, ειδικά στη Ράφα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Μαΐου

Γεγονότα 1535: Ο Γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ξεκινά το δεύτερο ταξίδι του για τη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία, 110 άνδρες και τους δύο γιους του Ιροκέζου αρχηγού Ντονακόνα (...

Ρόμπερτ Φίτσο: Δεν υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του - Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος φαίνεται να έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του όμως παραμέν...

Φόρτωση άρθρων...