Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων και Patriot

Πλανήτης

Στρατιωτική βοήθεια 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ και Patriot δίνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδευε προς τις ΗΠΑ, βγαίνοντας για πρώτη φορά από τη χώρα του από την έναρξη του πολέμου, ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα «δώρο» προς την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στις ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται ιστορικό.

Στην πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 19:30 ώρα Ουάσιγκτον και 02:30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισ. δολαρίων. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Ρωσία είχε εξαπολύσει απειλές προς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως αμυντικά συστήματα πυραύλων Patriot θα ήταν νόμιμος στόχος για τα ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν την παράδοσή τους προς υποστήριξη του Κιέβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ζελένσκι από την Ουάσιγκτον

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλίες για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε: «Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρο και το Κογκρέσο για την τόσο αναγκαία υποστήριξή τους. Και επίσης για να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να φέρουμε τη νίκη μας πιο κοντά».

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», έγραψε στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Δεν προχωρά σε άμεσα αντίποινα κατά του Ιράν - Προηγήθηκε επικοινωνία με Μπάιντεν

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια το σαββατοκύριακο, ωστόσο τελικά δ...

Φόρτωση άρθρων...