Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Γης (χάρτης)

Τα δεδομένα δορυφορικών και επίγειων καταγραφών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γη μελέτησε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Οι παρατηρήσεις καταγράφουν τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει κάθε χώρα αλλά και την απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρα που γίνεται εντός των συνόρων κάθε χώρας από φυσικές πηγές όπως τα δάση. Οι ερευνητές παρουσίασαν τον σχετικό χάρτη με τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν παρουσιάζουν κάποια έκπληξη όσον αφορά τουλάχιστον τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία να είναι κατά σειρά οι χώρες που μολύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα της Γης. Την πρώτη δεκάδα της λίστας συμπληρώνουν Ινδονησία, Μαλαισία, Βραζιλία, Ιράν, Μεξικό, Ιαπωνία, Γερμανία.

Η έρευνα παρέχει μια νέα προοπτική για τους επιστήμονες, επειδή παρακολουθεί τόσο τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων όσο και τις αλλαγές του συνολικού «αποθέματος» άνθρακα στα οικοσυστήματα, όπως τα δέντρα, οι θάμνοι και τα εδάφη. 

«Η NASA επικεντρώνεται στην παροχή δεδομένων επιστήμης της Γης που αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις και βοηθά τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μετρήσουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών τους για τον μετριασμό του άνθρακα», ανέφερε η Κάρεν Σεντ Ζερμέν, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης της Γης της NASA.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την αποστολή Orbiting Carbon Observatory-2 της NASA και ένα δίκτυο επίγειων ανιχνευτών για να εκτιμήσει τις αυξήσεις και τις μειώσεις των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μεταξύ του 2015 και του 2020. 

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εξισορροπήσουν ακριβώς πόσο διοξείδιο του άνθρακα εξέπεμψαν και αφαίρεσαν οι χώρες κατά τη διάρκεια της πενταετίας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «από πάνω προς τα κάτω». 

Παραδοσιακά, οι επιστήμονες έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» για να εκτιμήσουν πόσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνουν οι χώρες στην ατμόσφαιρα της Γης.

Όμως αυτή η μέθοδος απαιτεί σημαντικούς πόρους, τεχνογνωσία και γνώσεις, επειδή περιλαμβάνει τον υπολογισμό του πόσο CO2 εκπέμπεται σε όλους τους τομείς μιας οικονομίας, όπως οι μεταφορές και η γεωργία. 

Οι μέθοδοι από κάτω προς τα πάνω μπορεί επίσης να μην έχουν τα πλήρη αποτελέσματα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων επειδή δεν είναι πλήρως γνωστές. Για αυτό οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσέγγισή από πάνω προς τα κάτω θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Για παράδειγμα, η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα για περισσότερες από 50 χώρες που δεν έχουν αναφέρει εκπομπές για τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια. 

Οι πληροφορίες βοηθούν στην παρακολούθηση των διακυμάνσεων του διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την αλλαγή της κάλυψης της γης. 

Οι εκπομπές μόνο από την αποψίλωση των δασών αποτελούν τεράστιο όγκο της συνολικής παραγωγής άνθρακα στη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι σε άλλα μέρη του κόσμου η αναδάσωση συνέβαλε στη μείωση του άνθρακα της ατμόσφαιρας. 

Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Γης

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Σαν σήμερα - 29 Μαρτίου

Γεγονότα 1430: Η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1638: Σουηδοί άποικοι ιδρύουν την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στη σημερινή πολιτεία του Ντέλαγουερ ...

Φόρτωση άρθρων...