Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν Κίεβο και Μαριούπολη - Σφοδρές μάχες σε επτά πόλεις - Νέες συνομιλίες τη Δευτέρα στη σκιά των απειλών Πούτιν

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Πλανήτης

Οι Ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την Μαριούπολη και προελαύνουν σε άλλα μέρη της χώρας, με σφοδρές μάχες να μαίνονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο. Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο συνομιλιών.

Σύμφωνα με ρωσική πηγή σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

Το πρακτορείο Tass, πάντα σύμφωνα με το Reuters, μεταδίδει ότι από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 69 αεροσκάφη στο έδαφος και 21 στον αέρα.

Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ. «Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την "κατάπαυση του πυρός", οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. 

Απειλές Πούτιν

 Όλα αυτά την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά πάντων τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι δυτικές κυρώσεις ισοδυναμούν με πόλεμο», ενώ έκανε λόγο ότι η Ουκρανία ρισκάρει ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υφίσταται ως κράτος εάν οι ηγέτες της συνεχίζουν να αντιστέκονται στην εισβολή. «Αν συμβεί, θα φταίει η Ουκρανική ηγεσία», είπε.

Δραματική έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια

Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές υποσχέθηκαν σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος από την πλευρά του επανέλαβε το αίτημά του να σταλούν στη χώρα του μαχητικά ρωσικής κατασκευής.

«Θα αποδεσμεύσουμε γρήγορα αυτά τα 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή. 

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι ζήτησε να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκλειστεί η Μόσχα από το σύστημα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard. Έκανε επίσης έκκληση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να του παραχωρήσουν αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής «και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η κυβέρνηση να διευκολύνει αυτή τη μεταφορά», ανέφερε ο Σούμερ σε μια ανακοίνωσή του. 

Τη Δευτέρα ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει εκ νέου με την ουκρανική πλευρά.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε λάβει νέες ημερομηνίες. Ήμασταν προετοιμασμένοι… από χθες το απόγευμα να διεξαγάγουμε έναν τρίτο γύρο», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με τον Κιργίσιο ομόλογό του, προσθέτοντας ότι η «αισιοδοξία» γύρω από την κατάσταση έχει αμβλυνθεί από τις «οργισμένες» δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. 

Αποχώρηση ξένων MME και εταιρειών

Στη Ρωσία, το Κρεμλίνο έχει εντείνει την καταστολή όλων των φωνών που διαφωνούν ενόψει της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν υπέγραψε την Παρασκευή νόμο που προβλέπει φυλάκιση έως και 15 ετών κάθειρξης για οποιονδήποτε δημοσιεύει «ψευδείς πληροφορίες».

Τα γερμανικά δημόσια τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF, καθώς και η ιταλική RAI, ανακοίνωσαν το Σάββατο την προσωρινή αναστολή της κάλυψής τους από τη Μόσχα, ακολουθώντας τα βήματα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, του BBC και αρκετών αμερικανικών καναλιώ, συμπεριλαμβανομένου του CNN.

Μέλη ενός βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου δέχθηκαν επίθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έξω από το Κίεβο και ένας από τους δημοσιογράφους πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε, ανακοίνωσε ο εργοδότης τους, το τηλεοπτικό βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News.

Το Λονδίνο το Σάββατο κάλεσε τους Βρετανούς των οποίων η παρουσία δεν είναι «ουσιαστική» να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, ενώ η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε την αναστολή των διεθνών πτήσεων της από τις 8 Μαρτίου, όταν η Μόσχα πλήττεται σκληρά από τις δυτικές κυρώσεις σε σχέση με την Ουκρανία.

Ο κατάλογος των εταιρειών που αποσύρθηκαν από τη Ρωσία μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το Σάββατο. Ο ισπανικός γίγαντας ρούχων Inditex, ιδιοκτήτης της Zara, του παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα των ειδών ένδυσης, ανακοίνωσε «προσωρινή αναστολή της δραστηριότητάς του στα 502 καταστήματα» στη Ρωσία καθώς και στους διαδικτυακούς ιστότοπους αγορών του ομίλου στη χώρα.

Η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία, όπου ελέγχει το ένα τρίτο της αγοράς smartphone, μετά τον αμερικανικό κολοσσό υπολογιστών Microsoft την προηγούμενη μέρα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόεδρος Βουλγαρίας: «Δεν δεχόμαστε δηλώσεις που παραβιάζουν τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί από τη Βόρεια Μακεδονία»

Την αντίδραση της Βουλγαρίας προκάλεσε η προκλητική δήλωση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. «Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές...

Αμετακίνητη η Σιλιάνοφσκα – «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα “Μακεδονία”»

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη ...

Φόρτωση άρθρων...