Παρασκευή
29 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΗΕ: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν από το 2015 - Η ανθρωπότητα κινδυνεύει

Πλανήτης
Tags: ΟΗΕ

Οι ηγέτες πολλών χωρών του κόσμου που συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησαν ότι ο πλανήτης θα κινδυνεύσει σοβαρά αν δεν αναληφθεί κατεπειγόντως δράση για να διασωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 όσον αφορά την ανάπτυξη και αφορούν την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας αλλά και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με τη διακήρυξή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη σημερινή σύνοδο πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στηρίζουν τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG) που υιοθετήθηκαν το 2015 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενεργειακά θέματα, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ισότητα των φύλων.

«Η υλοποίηση των SDG κινδυνεύει. Φοβόμαστε ότι η πρόοδος στους περισσότερους από τους στόχους είτε είναι υπερβολικά αργή είτε έχει υποχωρήσει, πίσω από εκεί που ήταν το 2015» αναφέρει η διακήρυξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στη σύνοδο των ηγετών ότι μόνο το 15% των στόχων είναι στη σωστή πορεία ενώ οι άλλοι ακολουθούν μια πορεία αντίθετη από την επιθυμητή. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τους ηγέτες της G20 να διασφαλίσουν ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον 500 δισεκ. δολάρια ετησίως για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η σύνοδος αυτή οργανώθηκε υπό τη σκιά γεωπολιτικών εντάσεων, που πυροδοτούνται κατά κύριο λόγο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να πάρουν με το μέρος τους τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτόν τον μήνα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 745 εκατομμύρια άνθρωποι που πεινούν ή λιμοκτονούν, πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με το 2015 και ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του να βάλει τέλος στην πείνα μέχρι το 2030. Παράλληλα, το κόστος για την επίτευξη των στόχων αυξήθηκε κατά 25%, φτάνοντας τα 176 τρισεκ. δολάρια, κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε πέρσι στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Σουηδία κατεβάζει τον στρατό στον δρόμο για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο συμμοριών

Στην πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας απόφαση να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις συμμορίες στον δρόμο προχώρησε η κυβέρνηση της Σουηδίας, μετά την πρόσφατη ...

Σαν σήμερα - 29 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 480 π.Χ: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει τον Περσικό Στόλο του Ξέρξη. 1829: Ιδρύεται η Μητρο...

Έρχεται διαφορετικός χειμώνας λόγω του Ελ Νίνιο

Το φετινό Ελ Νίνιο ξεκίνησε τον Ιούνιο, αναμένεται να είναι ισχυρό αυτό το χειμώνα και να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης άνοιξης. Αυτό αναφέρει το Κέντρο Κλιματ...

Φόρτωση άρθρων...