Σαββάτο
07 Δεκεμβρίου 2024

ΟΗΕ: Τα 110 εκατομμύρια έφθασαν οι εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως

Πλανήτης

Έναν τρομακτικό αριθμό αποκάλυψε ο ΟΗΕ που κάνει όλους να αναρωτιούνται για το τι έπεται. Ειδικότερα, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 110 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο πόλεμος που ξέσπασε τον Απρίλιο στο Σουδάν επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση που χαρακτηριζόταν ήδη δυσοίωνη το 2022, λόγω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι ποτέ πριν ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων δεν είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην ετήσια έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, 108,4 εκατ. άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της πατρίδας τους ή είχαν μετατραπεί σε πρόσφυγες στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 19,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύγκριση με τα τέλη του 2021 - μία αύξηση άνευ προηγουμένου.

Και ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν εκτόξευσε τον αριθμό των προσφύγων και των εκτοπισμένων πάνω από τα 110 εκατ. ανθρώπους τον Μάιο φέτος.

Έτσι «φθάσαμε εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα», διαπίστωσε ο επικεφαλής της UNHCR, ο Φιλίπο Γκράντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Έχουμε 110 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας πολέμου, διωγμών, διακρίσεων και βίας, [αιτίων] συχνά αναμεμιγμένων με άλλα, ιδίως τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», τόνισε, στηλιτεύοντας την τρομακτική αύξηση.

«Πρόκειται για κατηγορώ όσον αφορά την κατάσταση του κόσμου μας», έκρινε ο κ. Γκράντι.

Το 2022, καταγράφτηκαν 35,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και 62,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι. Καταμετρήθηκαν επίσης 5,4 εκατ. αιτούντες άσυλο και 5,2 εκατ. άλλοι που είχαν ανάγκη διεθνή προστασία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι συναντούν «πιο εχθρικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, σχεδόν παντού», διαπιστώνει ο Ύπατος Αρμοστής.

«Αληθινός ηγέτης είναι αυτός που πείθει την κοινή γνώμη της χώρας του πως υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν διεθνή προστασία», είπε δηκτικά ο κ. Γκράντι.

Τα τρία τέταρτα των προσφύγων έχουν καταλήξει σε χώρες οι οποίες έχουν από χαμηλά ως μεσαία εισοδήματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...