Κυριακή
28 Απριλίου 2024

ΟΗΕ για Kλιματική Aλλαγή: Τουλάχιστον 2.300 νεκροί ή αγνοούμενοι φέτος στην Μεσόγειο

«Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή που προκαλεί πυρκαγιές, πλημμύρες και καταστροφικούς καύσωνες, ωθώντας έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών να φύγουν από τις χώρες τους.

«Η κλιματική αλλαγή βυθίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον λιμό. Καταστρέφει ελπίδες, ευκαιρίες, σπίτια και ζωές. Τους τελευταίους μήνες, επείγουσες προειδοποιήσεις έχουν γίνει θανατηφόρες πραγματικότητες, ξανά και ξανά, παντού στον κόσμο», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ κατά την έναρξη της 54ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη που αναμένεται να διαρκέσει πέντε εβδομάδες.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες προειδοποιήσεις. Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση, τώρα. Και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι: τι μας εμποδίζει;», είπε μετά την αποτυχία των G20 το Σαββατοκύριακο να διατυπώσουν μια κοινή έκκληση για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Φόλκερ Τουρκ τάχθηκε υπέρ μιας «ταχείας» εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα και χαιρέτισε τις προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την ένταξη της «οικοκτονίας» στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Όμως καθώς οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε «την αδιαφορία» απέναντι στην τραγωδία των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές οδούς.

«Έχω σοκαριστεί από την αδιαφορία που παρουσιάζεται απέναντι σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους που έχουν κηρυχθεί νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο φέτος», είπε τονίζοντας ότι πολλοί περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους αλλού στον κόσμο.

Στιγμάτισε έτσι τις καταστάσεις «κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, όπου οι απελάσεις και οι επιταχυνόμενες διαδικασίες επιστροφών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα», καθώς και «στα σύνορα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι υπηρεσίες μου ζητούν επειγόντως διασαφηνίσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για δολοφονίες και κακομεταχειρίσεις».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Φόρτωση άρθρων...