Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Οικιστικό πρόγραμμα-μαμούθ από τον Ερντογάν μετά τους σεισμούς

Πλανήτης

Τη τελετή θεμελίωσης νέων κατοικιών στο Καχραμανμαράς χαιρέτισε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η κατασκευή των οικιστικών συγκροτημάτων εξελίσσεται τόσο στο κέντρο της πολύπαθης πόλης, όσο κι σε δύο συνοικίες της, προκειμένου οι πληγές από τους δίδυμους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου να περάσουν γρήγορα στη λήθη.

Κατά την βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του στην σημερινή τελετή, ο Τούρκος Πρόεδρος δεσμεύτηκε για ταχεία ανοικοδόμηση και αποκατάσταση της σεισμόπληκτης ζώνης της Τουρκίας, προχωρώντας, μάλιστα, σε έναν πρώτο απολογισμό των έργων για τη στέγαση των χιλιάδων πολιτών που άφησε χωρίς εστίες η «καταστροφή του αιώνα».

«Σήμερα, πραγματοποιήσαμε τη συλλογική τελετή θεμελίωσης του έργου μας Urban Transformation Kahramanmaraş, κάναμε την πρώτη εκσκαφή για 9.074 κατοικίες και 231 χώρους εργασίας. Θα κάνουμε τις πόλεις μας πολύ πιο προετοιμασμένες για σεισμούς με τα 6,5 εκατομμύρια σπίτια», τόνισε, καθώς αυτός είναι ο αριθμητικός στόχος που έχει θέσει η κυβέρνησή του για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

Σύμφωνα με τον Τούρκο pρόεδρο, «μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου έχουν δημοπρατηθεί μέχρι στιγμής περίπου 180 χιλιάδες σπίτια», τη στιγμή που «στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε και να παραδώσουμε 319.000 κατοικίες στους δικαιούχους τους τον πρώτο χρόνο», σημείωσε. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο να έχουν μεταφερθεί σε κατοικίες κοντέινερ κάτοικοι της περιοχής που διαμένουν σε σκηνές, ενώ το οικιστικό σχέδιο του Ερντογάν περιλαμβάνει αναπλάσεις των πλατειών, αλλά και των κέντρων των πόλεων, που επλήγησαν.

«Θα χτίσουμε τις κατεστραμμένες από τον σεισμό πόλεις μας με πιο μεγαλειώδη, πιο ανθεκτικό και πιο ευρύχωρο τρόπο» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, κι ενώ οι προσπάθειες επαναφοράς των σεισμόπληκτων περιοχών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό έξι μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς.

 

 

Ειδικά για το Καχραμανμαράς, προβλέπεται να χτιστούν περί τις 29.047 κατοικίες, ενώ η σημερινή τελετή σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής των πρώτων 9.074 κατοικιών και 231 θέσεων εργασίας.

«Στη σεισμική ζώνη πρέπει να κατασκευαστούν συνολικά 680.000 κατοικίες και 170.000 ανεξάρτητα τμήματα όπως αχυρώνες, αποθήκες και χώροι εργασίας. Ωστόσο, ποτέ δεν πέσαμε σε απόγνωση μπροστά σε αυτή τη βαριά εικόνα», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Daily Sabah, με το χρονοδιάγραμμα να θέλει οι πρώτες 319.000 οικιστικές μονάδες να αποδοθούν στους δικαιούχους εντός του πρώτου έτους από το σεισμό.

«Μέχρι τώρα, έχουμε κάνει διαγωνισμό για περίπου 180.000 κτίρια» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, παρέχοντας ακόμη ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων και οικονομικής υποστήριξης σε άτομα που θέλουν να ανακατασκευάσουν τις κατοικίες τους, σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

«Στόχος μας είναι να μεταμορφώσουμε γρήγορα περίπου 6,5 εκατομμύρια κατοικίες σε όλη την Τουρκία. Ας ελπίσουμε ότι όταν τα ολοκληρώσουμε, οι πόλεις μας θα είναι και όμορφες και πιο προετοιμασμένες για σεισμούς», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...