Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ολένα Ζελένσκα: Κατήγγειλε στον ΠΟΥ την «αδιανόητη φρίκη» που βιώνουν οι Ουκρανοί από τον πόλεμο

Πλανήτης

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κατήγγειλε την «αδιανόητη φρίκη» που βιώνουν οι συμπατριώτες της, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Κανένας Ουκρανός, ενήλικος ή παιδί, δεν είναι βέβαιος ότι θα ξυπνήσει αύριο»,είπε μέσω βιντεοκλήσης και πρόσθεσε ότι «οι γιατροί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα ασθενοφόρα τους δεν θα βομβαρδιστούν».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, εκείνα της ζωής και της υγείας». «Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά φρικτά παραδείγματα, αλλά θα μιλήσω για ένα που δείχνει το εύρος του φαινομένου. Άνθρωποι κρύβονται στο μετρό του Χαρκόβου επί τρεις μήνες (…) ζουν εκεί με τα παιδιά και τα ζώα τους. Επειδή όλους αυτούς τους μήνες το Χάρκοβο βομβαρδιζόταν. Και τώρα που το μετρό θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν βγήκαν καθόλου στην επιφάνεια για όλο αυτό το διάστημα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Παρόλα αυτά, μιλώντας με τη σειρά της στη Γενική Συνέλευση, η υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας Αλεξάντρα Ντρόνοβα, κατήγγειλε «τις απόπειρες πολιτικοποίησης του έργου του Οργανισμού» αλλά και την «παρέκκλιση από την αρχή της αμεροληψίας» στην εκτέλεση του έργου του. «Υπό αυτό το πρίσμα, ζητάμε από τον γενικό διευθυντή (του ΠΟΥ) να μην επιτρέψει να γίνει ο Οργανισμός πολιτική πλατφόρμα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Μόσχα τον θεωρεί «αξιόπιστο εταίρο» επειδή εγγυάται στις εμπόλεμες πλευρές «ίση και πλήρη πρόσβαση» στις υπηρεσίες υγείας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...