Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Ολένα Ζελένσκα: Κατήγγειλε στον ΠΟΥ την «αδιανόητη φρίκη» που βιώνουν οι Ουκρανοί από τον πόλεμο

Πλανήτης

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κατήγγειλε την «αδιανόητη φρίκη» που βιώνουν οι συμπατριώτες της, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Κανένας Ουκρανός, ενήλικος ή παιδί, δεν είναι βέβαιος ότι θα ξυπνήσει αύριο»,είπε μέσω βιντεοκλήσης και πρόσθεσε ότι «οι γιατροί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα ασθενοφόρα τους δεν θα βομβαρδιστούν».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, εκείνα της ζωής και της υγείας». «Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά φρικτά παραδείγματα, αλλά θα μιλήσω για ένα που δείχνει το εύρος του φαινομένου. Άνθρωποι κρύβονται στο μετρό του Χαρκόβου επί τρεις μήνες (…) ζουν εκεί με τα παιδιά και τα ζώα τους. Επειδή όλους αυτούς τους μήνες το Χάρκοβο βομβαρδιζόταν. Και τώρα που το μετρό θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν βγήκαν καθόλου στην επιφάνεια για όλο αυτό το διάστημα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Παρόλα αυτά, μιλώντας με τη σειρά της στη Γενική Συνέλευση, η υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας Αλεξάντρα Ντρόνοβα, κατήγγειλε «τις απόπειρες πολιτικοποίησης του έργου του Οργανισμού» αλλά και την «παρέκκλιση από την αρχή της αμεροληψίας» στην εκτέλεση του έργου του. «Υπό αυτό το πρίσμα, ζητάμε από τον γενικό διευθυντή (του ΠΟΥ) να μην επιτρέψει να γίνει ο Οργανισμός πολιτική πλατφόρμα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Μόσχα τον θεωρεί «αξιόπιστο εταίρο» επειδή εγγυάται στις εμπόλεμες πλευρές «ίση και πλήρη πρόσβαση» στις υπηρεσίες υγείας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Apple αλλάζει φορτιστή

Τα iPhone ενδέχεται να αλλάξουν σε USB-C σύντομα είτε αρέσει στην Apple είτε όχι. Τώρα είναι θέμα πότε, όχι εάν, η Apple θα χάσει επιτέλους τις θύρες Lightning στα iPhone

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί αντίπαλό του την Κίνα, ανησυχεί όμως για τις σχέσεις της με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί την Κίνα αντίπαλό του αλλά ανησυχεί για τους ολοένα και στενότερους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γ...