Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Οργή στο Ισραήλ μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία - Ανακαλεί πρέσβεις

Πλανήτης

Την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

O Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουμε ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης».

Η αναγνώριση θα τεθεί σε ισχύ και στις τρεις χώρες στις 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες των χωρών αυτών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: Το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

«Η σημερινή απόφαση στέλνει το μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στην υφήλιο ότι η τρομοκρατία αποδίδει καρπούς. Μετά το μεγαλύτερο μακελειό Εβραίων από το Ολοκαύτωμα που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τα ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα που είδε ο κόσμος, οι χώρες αυτές επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό το στρεβλό βήμα αυτών των χωρών αδικεί τη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, συνιστά πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στους τζιχαντιστές της Χαμάς και του Ιράν», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Την απόφαση ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης κοινοποίησαν τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.

Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Ποιοι άλλοι ακολουθούν

Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν επίσης τεθεί μεταξύ άλλων η Σλοβενία και η Μάλτα.

«Παράθυρο» αναγνώρισης έχουν αφήσει ανοιχτό και η Γαλλία με την Αυστραλία.

Η Αυστραλία σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους - που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια - δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η εισαγγελία του Παρισιού αναλαμβάνει την έρευνα για το σαμποτάζ που προκάλεσε χάος στον σιδηρόδρομο

Έρευνας για το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν εσκεμμένα σε εγκαταστάσεις της SNCF, της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκιό. Η Εθνι...

Αναταραχή στη Γαλλία: «Παρέλυσαν» τα τρένα μετά από μαζικούς βανδαλισμούς και εμπρηστικές επιθέσεις

Το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας επλήγη από «κακόβουλες ενέργειες». Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ στις «κακόβουλες ενέργειες» συμπεριλαμβάνονται και ο...

Φόρτωση άρθρων...