Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Ουκρανία: Ακόμα 48 Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν δίκες για εγκλήματα πολέμου

Πλανήτης

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι διερευνώνται περίπου 13.000 υποθέσεις φερόμενων ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, η Βενεντίκτοβα είπε ότι ακόμα 48 Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν δίκες εγκλημάτων πολέμου, αφού δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε τον Βαντίμ Σισιμάριν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 62χρονου άοπλου αμάχου, Ολεξάντρ Σελίποφ.

Η Βενεντίκτοβα είπε ότι η κλίμακα των καταγγελιών κατά της Ρωσίας υποδηλώνει συστημική ανοχή ή ενθάρρυνση εγκλημάτων πολέμου κατά των Ουκρανών, προσθέτοντας: «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική στρατιωτική και πολιτική ελίτ έχει επιστρέψει άνευ όρων στις βάναυσες πολεμικές τακτικές της βίας. Οι άμαχοι πληθυσμοί και οι εγκαταστάσεις -συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και κτιρίων κατοικιών- στοχοποιούνται με ευρέως διαδεδομένο και συστηματικό τρόπο».

Είπε ότι οι παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις που είχε τεκμηριώσει η ομάδα της ισοδυναμούν με «ανείπωτη σκόπιμη σκληρότητα και βία κατά των αμάχων», προσθέτοντας: «Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε εδάφη που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, τα οποία ουσιαστικά μετατράπηκαν σε σφαγείο».

Η ίδια υπογράμμισε ότι 4.600 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 232 παιδιών, αλλά προειδοποίησε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Apple αλλάζει φορτιστή

Τα iPhone ενδέχεται να αλλάξουν σε USB-C σύντομα είτε αρέσει στην Apple είτε όχι. Τώρα είναι θέμα πότε, όχι εάν, η Apple θα χάσει επιτέλους τις θύρες Lightning στα iPhone

Ο Κιλιτσντάρογλου σπρώχνει στα άκρα τον Ερντογάν: «Κάνεις τον νταή στην Ελλάδα, αλλά δεν λες λέξη για τα… 18 "υπό κατοχή" νησιά»

Η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά στη γειτονική Τουρκία. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για... ενδοτικότητα απέναντι στ...