Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Πλανήτης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο επίθεσης της Ρωσίας να είναι ορατός. Εντολή αποχώρησης όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο έδωσε το State Department, σύμφωνα με το Reuters, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, η βασική ομάδα της πρεσβείας, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοί μας, το @StateDept και το προσωπικό των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν τις αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες και τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για την υποστήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», ανέφερε στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Reuters δύο διπλωματικές πηγές. Ο ΟΑΣΕ δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. 

Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Πρώτη προτεραιότητα του στρατού η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά το σημερινοβραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ότι η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκιβ είναι η «πρώ...

Συνέντευξη Ερντογάν: «Αγαπάμε το περιβάλλον, αλλά δεν θα δεχθούμε de facto καταστάσεις στο Αιγαίο»

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πάντως ότι και να υπάρχουν διαφορές σε θέματα κ...

Εντυπωσιακή γεωμαγνητική καταιγίδα πλήττει τη Γη - Είναι η ισχυρότερη των τελευταίων 165 ετών (Videos&Photos)

Γεωμαγνητική καταιγίδα πλήττει τη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προβλέπει ότι ενδέχεται να είναι η ισχυρότερη των τελευταί...

Φόρτωση άρθρων...