Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά – Αντιδράσεις από τη Δύση

Πλανήτης

Λίγες μόλις ώρες από την υπογραφή της Συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη για τα σιτηρά, πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού, σημαντικό κόμβο μεταφορών της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση, χωρίς να υπάρχει ακόμα αντίδραση από τη Μόσχα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τη Δύση.

Λιγότερες από 24 ώρες χρειάστηκαν οι Ρώσοι για να αμφισβητήσουν την συμφωνία που συνυπέγραψαν, επισημαίνουν οι Ουκρανοί. Το χτύπημα στην Οδησσό, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που έχει δεχθεί η περιοχή. “Τέσσερις πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύτηκαν από τους Ρώσους. Οι δύο καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα και οι άλλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού”, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

“Κάτοικοι της Οδησσού αναφέρουν ότι ήταν τόσο μεγάλες οι εκρήξεις που σύστηκαν τα κτίρια στην περιοχή”.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Δύση.

«Η ρωσική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού δείχνει για μία ακόμη φορά την απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των δεσμεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας» έγραψε στο Twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα» την ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές του πολέμου έχουν διατυπώσει την δέσμευσή τους ως προς την συμφωνία η οποία υπογράφηκε χθες για την εξαγωγών των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας από την Ρωσική ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία αποτελεί επιταγή.

 Ζελένσκι: «Η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σημερινή ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού έδειξε ότι η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Εθνη, την Τουρκία και την Ουκρανία.

«Αυτό δεν αποδεικνύει παρά ένα πράγμα: ό,τι και να λέει και να υπόσχεται η Ρωσία, θα βρει τρόπους για να μην το εφαρμόσει», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Reuters: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για κατάπαυση του πυρός - «Όχι» λέει το Ισραήλ

Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επι...

Προκλητική φιέστα Ερντογάν - «Ένδειξη ευαισθησίας» χαρακτήρισε την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Τη λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, του περικαλλούς βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης, εγκαινίασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε ...

Ορκίζεται ξανά πρόεδρος ο Πούτιν: Η Γαλλία στέλνει εκπρόσωπο, η Γερμανία μποϊκοτάρει

Η Γαλλία θα στείλει τον πρέσβη της στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για μια νέα εξαετή θητεία στον προεδρικό θώκο αύριο, έγινε γνωστό από μια γαλλική...

Φόρτωση άρθρων...