Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου - Οι κινήσεις των Ρώσων (Video)

Την ώρα που οι Ρώσοι βομβάρδιζαν σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία για να εμποδίσουν τον εφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων από τους Δυτικούς, εκρήξεις γκρέμιζαν δυο μεγάλες ρωσικές κεραίες στη γειτονική Υπερδνειστερία.

Νωρίτερα, προηγήθηκε επίθεση με μπαζούκας στο μέγαρο της κρατικής ασφαλείας στην Τιρασπόλ την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας περιοχής.

Η Υπερδνειστερία αποτελούσε τμήμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, όμως μετά το 1990 ελέγχεται από τους Ρωσόφωνους και ουσιαστικά από τη Μόσχα. Στην περιοχή του μισού εκατομμυρίου κατοίκων υπάρχουν ρωσικές βάσεις και οι επιθέσεις ίσως αποτελούν προάγγελο εξάπλωσης του πολέμου.

«Αυτές οι απόπειρες κλιμάκωσης προέρχονται από φράξιες στο εσωτερικό της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του πολέμου και θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή» ανέφερε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου.

Στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα με σφοδρούς βομβαρδισμούς, προς το παρόν χωρίς να το καταφέρνουν. Με τον εξοπλισμό των Ουκρανών το ΝΑΤΟ ουσιαστικά εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία αυξάνοντας τον κίνδυνο για πυρηνική σύρραξη, προειδοποίησε η Μόσχα.

«Ο κίνδυνος είναι σημαντικός και δεν θα ήθελα να τον αυξήσω με τεχνητό τρόπο. Πολλοί θα το ήθελαν αυτό. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, αληθινός και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ταξίδεψε στη Μόσχα και ζήτησε κατάπαυση του πυρός. «Είμαι πεπεισμένος ότι όσο πιο γρήγορα τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο τόσο καλύτερο θα είναι για τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους άλλους λαούς» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες πρότεινε να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός για να επιβλέπει ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως την έξοδο των αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, που εξακολουθεί να ελέγχει το τάγμα Αζόφ. 

Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η χώρα του είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων και τόνισε: «Καθημερινά ανοίγουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Όμως τους αγνοούν, όπως κάνουν στο Αζοφστάλ οι πολεμιστές του τάγματος Αζόφ, που φορούν σβάστικες, σύμβολα των Waffen-SS»
Επόμενος σταθμός του Γκουτέρες το Κίεβο. Η Ουάσιγκτον πάντως ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι στόχος της είναι να εξασθενήσει τη Ρωσία.

«Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος, όμως ξέρουμε ότι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία θα υπάρχει πολύ περισσότερο από ότι ο Πούτιν στο προσκήνιο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Αμερικανοί οργάνωσαν σε νατοϊκή βάση στη Γερμανία διάσκεψη για τον συντονισμό της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 40 χώρες.

Κρεμλίνο: Από Ουκρανούς σαμποτέρ οι επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Για Ουκρανούς σαμποτέρ κάνει λόγο η Ρωσία, αναφορικά με την επίθεση στην Υπερδνειστερία. Συγκεκριμένα, η επίθεση έγινε σε δύο ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, οι οποίες μετέδιδαν σε αυτή την περιοχή.

Δείτε το βίντεο του MEGA: 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Φόρτωση άρθρων...