Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Παρίσι: Συνελήφθη Σαουδάραβας που εμπλέκεται στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Πλανήτης

Συνελήφθη στο Παρίσι ενώ επιβιβαζόταν σε πτήση για το Ριάντ, ένας Σαουδάραβας που κατηγορείται ότι ήταν μέλος της ομάδας που δολοφόνησε τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας, 33 ετών, συνελήφθη και τέθηκε σε κράτηση πριν από την πτήση του στις 9:30 τοπική ώρα, ενώ θα ταξίδευε με πραγματικό διαβατήριο, όπως δήλωσε στο CNNi εκπρόσωπος της γαλλικής Αστυνομίας.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως Καλέντ Αέντ αλ-Οτάιμπι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RTL, επικαλούμενος γαλλικές αστυνομικές και δικαστικές πηγές, Ωστόσο η γαλλική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του άνδρα στο CNNi.

Υπενθυμίζεται πως ο Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Washington Post, επέκρινε τις πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Δολοφονήθηκε και φέρεται πως διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από άνδρες που είχαν στενούς δεσμούς με τα ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης και τον Μπιν Σαλμάν.

Ο Αλ-Οτάιμπι ήταν ένα από τα 16 άτομα που τους απαγορεύθηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Απρίλιο του 2019 για «τον ρόλο τους στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ομοίως, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον Αλ-Οτάιμπι υπό καθεστώς κυρώσεων τον Ιούλιο του 2020. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «συμμετείχε στην παράνομη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος της ομάδας 15 ανδρών που στάλθηκαν στην Τουρκία από τις σαουδαραβικές αρχές.

»Επιπλέον, συμμετείχε στην απόκρυψη στοιχείων στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία».

Σημειώνεται πως δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις τουρκικές αρχές σχετικά με την κράτηση του Σαουδάραβα υπηκόου από τη γαλλική αστυνομία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου μετά από ένα μήνα - Τι είπαν για τη Ράφα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ράφα και τις προσπάθε...

Λευκός Οίκος: Αντιδημοκρατικές οι ρωσικές εκλογές, κανένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Πούτιν

Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι oι ρωσικές εκλογές που οδήγησαν στην ανανέωση της θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν ελεύθερες, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειτ...

Φόρτωση άρθρων...