Κυριακή
05 Μαΐου 2024

ΠΟΥ: Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να κολλήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον τους επόμενους δύο μήνες

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να κολλήσουν από την παραλλαγή Όμικρον τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες. Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από εφτά εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, επεσήμανε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες», πρόσθεσε το στέλεχος του ΠΟΥ.

Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος αυτό «του επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί (από τον κορωνοϊό) ή έχουν εμβολιαστεί», είπε ακόμα ο Χανς Κλούγκε.

Η περιοχή της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 53 χώρες και φτάνει ως την Κεντρική Ασία, κατέγραψε περισσότερα από εφτά εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του 2022.

Ο Κλούγκε επισημαίνει ότι η «πρωτόγνωρη» εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, αν και το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό.

Το τρέχον κύμα της πανδημίας «εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες όπου την Όμικρον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και απειλεί να το πράξει σε πολλές άλλες», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την ίδια ώρα, η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αλλά ως πανδημία, τονίζοντας ότι η εξάπλωση του Όμικρον δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.

«Υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα και ο ιός εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, θέτοντας νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ενδημικό», υπογράμμισε η Κάθριν Σμόλγουντ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Κατέρρευσαν γέφυρες και υπερχείλισαν ποτάμια από τις πλημμύρες – Τουλάχιστον 56 νεκροί

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους ενώ τουλάχιστον άλλοι 67 αγνοούνται, σύμφωνα με το νεότερο απολ...

Φόρτωση άρθρων...