Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πλημμύρες στη Λιβύη: Στους 11.300 ανέρχονται οι νεκροί - 10.000 αγνοούμενοι

Πλανήτης

Μεγάλη είναι η αύξηση των νεκρών από τις πλημμύρες στη Λιβύη. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σφοδρή κακοκαιρία, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα φτάσει τους 20.000.

Oι νεκροί στην παράκτια πόλη Ντέρνα της Λιβύης αυξήθηκαν σε 11.300, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες αναζήτησης μετά από την φονική πλημμύρα που προκλήθηκε από τη διάρρηξη δύο φραγμάτων λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος.

Η Marie el-Drese, γενική γραμματέας της οργάνωσης βοήθειας, δήλωσε τηλεφωνικά στο Associated Press ότι επιπλέον 10.100 αγνοούνται στην πόλη της Μεσογείου. Οι υγειονομικές αρχές είχαν προηγουμένως ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στη Ντέρνα σε 5.500.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα» στη Λιβύη ενώ οι διασώστες ζητούν περισσότερους σάκους για την περισυλλογή των χιλιάδων θυμάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel. Ολόκληρες περιοχές σβήστηκαν από τον χάρτη καθώς κατέρρευσαν φράγματα, διαλύθηκαν δρόμοι και αφανίστηκαν οικισμοί.

Οι καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν την πόλη Ντέρνα στην Ανατολική Λιβύη έπνιξαν στα λασπόνερα 3.840 ανθρώπους και ισοπέδωσαν το 1/4 της πόλης σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη.

Ο Τάρεκ αλ Χαράζ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 3.190 θύματα είχαν ταφεί μέχρι χθες Τρίτη. Διευκρίνισε πως μεταξύ αυτών είναι 400 αλλοδαποί, κυρίως Σουδανοί και Αιγύπτιοι, ενώ η τύχη περισσότερων από 2.400 κατοίκων εξακολουθεί να αγνοείται, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Χίσεμ Άμπου Σκιούατ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 5.300 πτώματα στην Ντέρνα, εκτιμώντας πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Βιβλική καταστροφή στη Λιβύη: Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων – Eκτιμήσεις ακόμη και για 20.000 νεκρούς
Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των πλημμυρών που σάρωσαν την Ντέρνα και τις γειτονικές περιοχές μετά το πέρασμα της καταιγίδας Ντάνιελ θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.

Πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία, στέλνουν στη Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλισμό για να δημιουργηθούν νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές.

Η Τουρκία ειδικότερα στέλνει ένα πλοίο που μεταφέρει εξοπλισμό για τον εξοπλισμό και τη δημιουργία δύο νοσοκομείων με 148 άτομα ιατρικό προσωπικό, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα ενώ στην αφρικανική χώρα από τις πρώτες ώρες της καταστροφής έχει μεταβεί ομάδα διάσωση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Φόρτωση άρθρων...