Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Θάνατος Ελληνίδας στο Μπορντό: «Δεν διέγνωσαν αλλαντίαση, αν το είχαν κάνει τώρα θα ζούσε»

Καταγγελία από τους γονείς της 32χρονης που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση σε wine bar στη γαλλική πόλη. Παστές σαρδέλες με βότανα έφαγε η 32χρονη Ελληνίδα.

Συγκλονίζουν όσα αναφέρουν οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση σε wine bar στο Μπορντό της Γαλλίας. Η 32χρονη, μαζί με άλλα είκοσι άτομα αρρώστησαν τρώγοντας σαρδέλες σε διάσημο εστιατόριο της πόλης, με την ίδια να χάνει τη ζωή της καθώς, όπως αναφέρει η μητέρα της στο MEGA, οι γιατροί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ασθενείς, δεν πρόλαβαν να διαγνώσουν πως μολύνθηκε και η ίδια, με αποτέλεσμα να μην της χορηγήσουν αντίδοτο.

Το μοιραίο συμβάν συνέβη το περασμένο Σάββατο όταν το ζευγάρι, μαζί με τους γονείς της κοπέλας και φίλους τους, αποφάσισαν να δειπνήσουν στο εστιατόριο «Tchin Tchin wine bar» της γαλλικής πόλης. Εκεί δηλητηριάστηκαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άτομα να νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα.

Τόσο ο σύζυγός της, ιρλανδικής καταγωγής, όσο και ο πατέρας της νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο. Ο άντρας της μάλιστα, με τον οποίο παντρεύτηκαν φέτος, να νοσηλεύεται ακόμη στην εντατική, αλλά έχει διαφύγει πλέον τον κίνδυνο και αύριο αναμένεται να βγει από αυτήν.

Η μητέρα του θύματος ανέφερε πως τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα έχουν δηλητηριαστεί και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με τους επτά εξ αυτών να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, αλλά εκτός κινδύνου. Ο πατέρας της έκανε λόγο για περίπου είκοσι άτομα.
«Πήγαμε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φαίνεται ότι από αυτό εστιατόριο κολλήσαμε περίπου 20 άτομα αλλαντίαση. Η κόρη μου ήταν το μόνο άτομο που "έφυγε"», είπε ο πατέρας της στο MEGA.

Την έστειλαν σπίτι, δεν διέγνωσαν την αλλαντίαση

«Tην Κυριακή εμφάνισε συμπτώματα και Τρίτη ξημερώματα έφυγε... Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος εκεί, αρρώστησε (σοβαρά) εκείνη, ο άντρας της που μπήκε εντατική και ένας τρίτος της παρέας, που νοσηλεύτηκε στην Βαρκελώνη σε κρίσιμη κατάσταση» λέει από την πλευρά της η μητέρα της.

«Έφαγαν θαλασσινά και σαρδέλες από ένα εστιατόριο 5στερο και φημισμένο στην Γαλλία. Από την Κυριακή είχε συμπτώματα και ζήτησε ιατρική βοήθεια και περίθαλψη. Δεν θα μπω στα ιατρικά. Αυτή την στιγμή διεξάγεται προανάκριση από την εισαγγελέα του Μπορντό και την τοπική αστυνομία. Δεν υπάρχουν λόγια. Ο σύζυγός της θα βγει αύριο από την εντατική και θα μεταφερθεί σε κλινική λοιμωδών νοσημάτων. Δεν διέγνωσαν το πρόβλημα οι γιατροί. Αν το είχαν κάνει θα την προλάβαιναν και θα της έδιναν το αντίδοτο», πρόσθεσε η μητέρα της 32χρονης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου. Όλοι όσοι δηλητηριάστηκαν, κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου», τόνισαν οι αρχές.

Όλοι όσοι μολύνθηκαν ήταν τουρίστες από διάφορες χώρες και βρέθηκαν στη γαλλική πόλη το Σαββατοκύριακο για να δουν τον αγώνα Ιρλανδία-Ρουμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, ενώ είχαν επισκεφθεί το εν λόγω εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου.
Ελληνίδα η νεκρή στη Γαλλία από αλλαντίαση -Οκτώ άνθρωποι στο νοσοκομείο από σαρδέλες κονσέρβα σε wine bar

Το ύποπτο τρόφιμο, που ενδεχομένως προκάλεσε την αλλαντίαση στους 10 πελάτες του εστιατορίου, είναι κονσερβοποιημένες σαρδέλες σε λάδι, που παρασκευάστηκαν από τον ίδιο τον εστιάτορα.

«Σε αυτό το στάδιο, τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα, σπιτικές, από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου», αναφέρουν η Νομαρχία της Nouvelle-Aquitaine και η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας σε δελτίο Τύπου.

Στην Αθήνα η σορός της 32χρονης που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό - Είχε παντρευτεί πρόσφατα στο Παρίσι

Nιόπαντρη ήταν η 32χρονη Ελληνίδα Μαρία, που έχασε τη ζωή της από τροφιμογενή αλλαντίαση, μετά την επίσκεψή της στο εστιατόριο που βρίσκεται στην «καρδιά» του Μπορντό, Tchin Tchin Wine Bar. Εκτός από την άτυχη Μαρία, υπήρξαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που έφαγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο με πολλούς να εξακολουθούν να χαροπαλεύουν στην εντατική.

Η σορός της Μαρίας έχει μεταφερθεί στην Αθήνα με τον πατέρα της, Στέλιο, να δηλώνει απαρηγόρητος. Η Μαρία είχε παντρευτεί στην «πόλη του φωτός», στις 31 Μαΐου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Πού να φανταστεί κανείς ότι ένα γεύμα σε γαλλικό εστιατόριο θα της στερούσε τη ζωή;

Η νεαρή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή, λίγες ώρες αφότου έφυγε από το εστιατόριο μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της. Θύματα τροφιμογενούς αλλαντίασης έπεσαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το Tchin Tchin Wine Bar.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, τουλάχιστον δώδεκα άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται ενώ επτά βρίσκονται σε μονάδα εντατικής φροντίδας.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.

Οι αρχές κάλεσαν όλους όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός, διάρροια, πρόβλημα όρασης, ξηρότητα του στόματος και παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Και αυτό διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, αλλά δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς «είναι ξένοι τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί και Γερμανοί», όπως γράφει η εφημερίδα «Le Figaro». «Τα ύποπτα τρόφιμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τώρα, είναι κονσέρβες με σαρδέλες που παρασκευάζονται από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

«Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλαντίασης», δήλωσε ο Μπενζαμίν Κλουζό, γιατρός στο ιατρικό κέντρο «CHU Pellegrin».

«Αυτό πάντως είναι σπάνιο. Στη Γαλλία συνήθως έχουμε από 20 έως 30 κρούσματα αλλαντίασης ετησίως», πρόσθεσε. «Το τελευταίο μολυσμένο γεύμα ενδέχεται να καταναλώθηκε το Σάββατο, οπότε μπορεί να έχουμε και άλλα θύματα αλλαντίασης μέσα στις επόμενες ημέρες », όπως υπογράμμισε ο Γάλλος γιατρός.

Η διεύθυνση για την προστασία του πληθυσμού (DDPP) έλαβε δείγματα από τα προιόντα του εστιατορίου και κατέγραψε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με τους ειδικούς να κάνουν τις απαιτούμενες αναλύσεις με τα αποτελέσματα να αναμένονται «εντός τριών ημερών».

Η αλλαντίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην κατάποση και, σε προχωρημένες μορφές, παράλυση των μυών, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Θάνατος Ελληνίδας στο Μπορντό: «Δεν διέγνωσαν αλλαντίαση, αν το είχαν κάνει τώρα θα ζούσε»

Παστές σαρδέλες με βότανα έφαγε η 32χρονη Ελληνίδα

Μαριναρισμένες σαρδέλες με ελαιόλαδο και φρέσκα βότανα, είναι, σύμφωνα με το μενού του Tchin Tchin Wine Bar στο Μπορντό της Γαλλίας, το πιάτο που κόστισε τη ζωή στην 32χρονη Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση.

Ακόμα, αυτό το πιάτο έστειλε δώδεκα άτομα στο νοσοκομείο, με κάποιους εξ αυτών να νοσηλευόνται σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στο μενού του εστιατορίου, το πιάτο κοστίζει μόλις 8,5 ευρώ και βρίσκεται στη λίστα με τα κρύα πιάτα που σερβίρονταν, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες ημέρες, καθώς μετά την τραγική εξέλιξη υπάρχουν δημοσιεύματα που την θέλουν να έχει κλείσει. 

Η υγειονομική αρχή της Γαλλίας πιστεύει ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι η πηγή του κακού, με τις σαρδέλες να έχουν κονσερβοποιηθεί από τον ίδιο τον εστιάτορα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...