Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεογέννητο σκοτώθηκε απο πυραυλική επίθεση

Πλανήτης

Ένα νεογέννητο βρέφος σκοτώθηκε σε επίθεση ρωσικού πυραύλου σε μονάδα μητρότητας στη νότια περιοχή Zαπορίζια της Ουκρανίας, αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η μητέρα του μωρού, η οποία ήταν η μόνη γυναίκα στο κτίριο και ένας γιατρός σώθηκαν από τα ερείπια. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι φέρνει «τρόμο και δολοφονίες» στη χώρα του.

Η περιοχή της Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, έχει βρεθεί στο επίκεντρο επανειλημμένων ρωσικών επιθέσεων. Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το μαιευτήριο ενός νοσοκομείου στην πόλη Βιλνιάνσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και η περιοχή ανήκει στην Ουκρανία, ολόκληρη η περιοχή Ζαπορίζια διεκδικείται από τη Ρωσία μετά από τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα τον Σεπτέμβριο. Σε άλλο σημείο την Τετάρτη, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς σε κτίριο κατοικιών στο Κουπιάνσκ - μια πόλη στην περιοχή του Χαρκόβου που ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας μετά τις δύο επιθέσεις, ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί «να πετύχει με τρόμο και δολοφονίες αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει για εννέα μήνες» στο πεδίο της μάχης. Αρκετές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν δεχθεί ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως η επίθεση σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη τον Μάρτιο που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί. Η Ρωσία τότε είχε δηλώσει ότι η επίθεση είχε οργανωθεί.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ρώσοι διοικητές πιθανότατα χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) ιρανικής κατασκευής για «να δώσουν προτεραιότητα στις ιατρικές εγκαταστάσεις ως στόχους ευκαιρίας και να τις χτυπήσουν με κατευθυνόμενα πυρομαχικά εάν εντοπιστούν».

Τμήματα της ευρύτερης περιοχής της Ζαπορίζια κατέχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία προσάρτησε τη Ζαπορίζια και άλλα ουκρανικά εδάφη τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει απωθηθεί στο πεδίο της μάχης στο νότο, ιδίως στην περιοχή Χερσώνα. Οι δύο στρατοί αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ε.Ε: «Πράσινο» για κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Σε πολιτική συμφωνία για επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον του Ιράν, κατέληξαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβού...

Φόρτωση άρθρων...