Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την Τετάρτη η νέα διπλωματική προσπάθεια - Τι λένε Ουκρανοί και Ρώσοι για τον πρώτο γύρο συνομιλιών

Δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας σε δύο ημέρες προαναγγέλλουν ρωσικά ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ωστόσο συμφωνήθηκε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, με το ρωσικό δίκτυο Russian Today να επικαλείται πηγή που υποστηρίζει πως η συνάντηση θα διεξαχθεί σε δύο μέρες.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

Σε αυτή την πρώτη φάση, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όσα συζητήθηκαν τη Δευτέρα

Μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία τη Δευτέρα είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και η ρωσική πλευρά ήταν προκατειλημμένη. «Η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, εξακολουθεί να έχει μια πολύ προκατειλημμένη άποψη για τις καταστροφικές διαδικασίες που έχει ξεκινήσει», ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ μετά την παρουσία του στις συνομιλίες κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν γύρω στο μεσημέρι σήμερα και σύμφωνα με το Κίεβο ο στόχος της Ουκρανίας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Όσον αφορά την σύνθεση των αντιπροσωπειών, σύμφωνα με το Ria Novosti, η Μόσχα επροσωπήθηκε από τον σύμβουλο του προέδρου Vladimir Medinsky, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Andrey Rudenko, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Alexander Fomin, τον επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής της Κρατικής Δούμας Leonid Slutsky και τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκορωσία Boris Gryzlov.

Από την πλευρά του Κιέβου, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov, ο επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» David Arahamiya, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mykola Tochitskiy, ο σύμβουλος του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Mykhaylo Podolyak, ο βουλευτής Rustem Umerov και ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Τριμερή Ομάδα Επαφής Andrey Kostin.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σλοβακία: Ξανά στο χειρουργείο ο Ρόμπερτ Φίτσο – «Η κατάστασή του παραμένει πολύ σοβαρή»

Παραμένει πολύ σοβαρή και κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος την Τετάρτη έπεσε θύμα πυροβολισμών. Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός, ο ...

ΗΠΑ: Πάνω από 890.000 σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά τις καταιγίδες (Video&Photos)

Πάνω από 890.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και άλλες πολιτείες του Κόλπου παρέμειναν χωρίς ρεύμα την Παρασκευή μετά τις δολοφονικές καταιγίδες που έπληξαν την...

Φόρτωση άρθρων...