Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Πολωνία: Ο Ντούντα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο PiS

Πλανήτης

O πρόεδρος της Πολωνίας έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέφσκι επικαλούμενος το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε πρώτο στις εκλογές του περασμένου μήνα.

«Υστερα από μια ψύχραιμη ανάλυση και διαβουλεύσεις, αποφάσισα να αναθέσω την αποστολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέφσκι», δήλωσε ο Ντούντα.

Ο Αντρέι Ντούντα ο οποίος προέρχεται από το PiS, είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι θα έδινε εντολή στο πρώτο σε ψήφους κόμμα.

Το απερχόμενο εθνικιστικό κόμμα παρά το γεγονός ότι τερμάτισε πρώτο στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου κερδίζοντας 194 έδρες, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το μοναδικό κόμμα που έχει δηλώσει προθυμία να συνεργασθεί μαζί του είναι η ακροδεξιά Συνομοσπονδία (Konf) η οποία όμως κατέχει 18 έδρες, πράγμα που προεξοφλεί την αποτυχία μιας διερευνητικής προσπάθειας εκ μέρους του Μοραβιέφσκι και καθιστά το PiS εκ των πραγμάτων ηττημένο.

Εάν το PiS δεν μπορέσει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, τότε θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Πολωνίας, Πολιτική Συμμαχία (KO) έχει συμφωνήσει με τους επικεφαλής της Νέας Αριστεράς (NL) και του Τρίτου Δρόμου (PSL) να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προεδρία του Τουσκ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Φόρτωση άρθρων...