Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Eγκυμοσύνη: Πώς o καφές επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού

Η κατανάλωση καφέ κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ακόμη και δύο καφέδες τη μέρα αν καταναλώνει η έγκυος μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού.

Συγκεκριμένα, ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης από τις εγκύους μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να γεννηθεί παιδί που θα είναι κοντύτερο στην παιδική ηλικία (έως τα οκτώ τους), σε σχέση με την ανάπτυξη των συνομηλίκων παιδιών των οποίων οι μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους απέφευγαν τελείως την καφεΐνη, δείχνει η μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο, Τσέζικα Γκλίζον, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2.400 παιδιά τεσσάρων έως οκτώ ετών. 
Υπολόγισαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης σε επίπεδα ακόμη και κάτω των 200 μιλιγκράμ ημερησίως οδηγεί σε μια διαφορά ύψους περίπου δύο εκατοστών, ανάλογη εκείνης που έχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κανονικά κατά την εγκυμοσύνη.

Όπως επεσήμαναν, η καφεΐνη μέσα σε τρεις ώρες μεταβολίζεται στις εγκύους κυρίως σε παραξανθίνη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Τόσο η καφεΐνη όσο και ο μεταβολίτης της, η παραξανθίνη, μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να εισέλθουν στο έμβρυο.

Η έρευνα δεν βρήκε, από την άλλη, κάποια αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ από την έγκυο και στη γέννηση παιδιού υπέρβαρου ή παχύσαρκου. Μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν κατά πόσο η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη επηρεάζει αρνητικά το ύψος του παιδιού πέρα από την παιδική ηλικία του, στην εφηβεία του και έως την ενηλικίωση του.

Εκτός από τον καφέ, η καφεΐνη μπορεί να υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες και σε άλλα προϊόντα όπως οι σοκολάτες και ορισμένα ροφήματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 20 Απριλίου

Γεγονότα 1303: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η΄. 1534: Ο Ζακ Καρτιέ ξεκινά το ταξίδι του προς τη σημερινή ανατολική ακτή του Καναδά, τη Νέα...

Η Βόρεια Κορέα έκανε πυραυλική δοκιμή Κρουζ και δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες Παρασκευή σε δοκιμή κεφαλής πυραύλου Κρουζ και σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου, όπως μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό π...

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - «Καταρρίψαμε 3 drones» λέει η Τεχεράνη

Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε...

Φόρτωση άρθρων...