Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

ΠΟΥ: Δύο στους τρεις Αφρικανούς έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό

Πλανήτης

Πάνω από τα δύο τρίτα των Αφρικανών έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αφότου ξέσπασε η πανδημία, αριθμός που είναι 97 φορές μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Αυτό αναφέρει μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, 800 εκατομμύρια Αφρικανοί είχαν εκτεθεί στον νέο κορωνοϊό, αν και τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα εκείνη την εποχή ανέρχονταν μόνο σε 8,2 εκατομμύρια.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι αυτή η υποκαταμέτρηση συνέβαινε παντού, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με την Αφρική. Κατά μέσο όρο, παγκοσμίως, οι μολύνσεις είναι 16 φορές περισσότερες από τις επισήμως επιβεβαιωμένες.

Η περιφερειακή διευθύντρια του Οργανισμού για την Αφρική, Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, είπε ότι η υψηλή έκθεση της ηπείρου στον ιό και το γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται τώρα δεν σημαίνει ότι η Αφρική θα μπορούσε να διακηρύξει ότι νίκησε την Covid-19. 

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κίνδυνο να εμφανιστούν πιο θανατηφόρες παραλλαγές, λόγω της ανοσίας που αποκτήθηκε από τις προηγούμενες μολύνσεις», ανέφερε, ζητώντας παράλληλα να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ.

Η έρευνα αποτελεί μια σύνθεση 151 προηγούμενων μελετών επιπολασμού οροθετικότητας στην Αφρική, δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που έχουν αντισώματα του SARS-CoV-2 στον ορό αίματος. Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στον ιό εκτοξεύτηκε από το 3% τον Ιούνιο του 2020 στο 65% τον Σεπτέμβριο του 2021. Κατακόρυφες αυξήσεις παρατηρήθηκαν μετά την εμφάνιση των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα.

Άλλες μελέτες εκτιμούν ότι το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε μολυνθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλά ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις γιατί οι μελέτες κάλυπταν διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Καθώς τα διαγνωστικά τεστ στην Αφρική συνήθως γίνονταν στους ταξιδιώτες και σε ανθρώπους που έφταναν σε νοσοκομεία έχοντας ήδη συμπτώματα, οι μελέτες επιπολασμού οροθετικότητας παρέχουν στοιχεία για τα ασυμπτωματικά κρούσματα που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Αφρική έχει υψηλότερη αναλογία ασυμπτωματικών κρουσμάτων σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου. Το 67% των προσβληθέντων δεν παρουσίασαν συμπτώματα. 

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι μικρότερο το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη και υπέρταση και εν μέρει επειδή ο νεανικός πληθυσμός της Αφρικής είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με άλλες ηπείρους.

Μέχρι στιγμής στην Αφρική έχουν εμβολιαστεί πλήρως για τον νέο κορωνοϊό 209 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 16% του πληθυσμού, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τις δυτικές χώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Η ανιψιά του αγατολάχ Χαμενεΐ καλεί τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε δεσμό με την Τεχεράνη

Η ανιψιά του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η οποία είναι γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν κάθ...

Φόρτωση άρθρων...