Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Πρέσβης ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο

Πλανήτης

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι η υποσαχάρια Αφρική πρόκειται να πληγεί περισσότερο σε αυτό το πλαίσιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επισιτιστική ασφάλεια στη Σύνοδο Κορυφής της G7, από τα οποία τα 2,76 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η δική τους συνεισφορά.

Κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών έχουν, ωστόσο, αποφύγει να πάρουν θέση απέναντι στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, κρατώντας έτσι αποστάσεις και από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.

Οι Αφρικανοί «δεν θέλουν να πιέζονται να διαλέξουν πλευρά» αλλά «πρέπει να γνωρίζουν τα γεγονότα», δήλωσε η Γκρίνφιλντ.

Ενώ η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι συγκρούσεις είναι οι βασικές αιτίες των παγκόσμιων προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων, η «πιο ύπουλη πηγή» είναι η πείνα που χρησιμοποιείται σκόπιμα ως όπλο πολέμου, είπε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καμερούν την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα όταν περιέγραψε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως ένα από τα «όπλα του πολέμου» της Ρωσίας.

Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση στις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Γκρίνφιλντ ωστόσο σήμερα αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Ρωσία κάνει σκοπίμως κινήσεις για να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αναγκαίο» το χτύπημα, στη Ράφα λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ - Ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης

Στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζει να πραγματοποιήσει ο ισραηλινός στρατός. Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της απόρριψ...

Προκλητική φιέστα Ερντογάν - «Ένδειξη ευαισθησίας» χαρακτήρισε την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Τη λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, του περικαλλούς βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης, εγκαινίασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε ...

Ορκίζεται ξανά πρόεδρος ο Πούτιν: Η Γαλλία στέλνει εκπρόσωπο, η Γερμανία μποϊκοτάρει

Η Γαλλία θα στείλει τον πρέσβη της στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για μια νέα εξαετή θητεία στον προεδρικό θώκο αύριο, έγινε γνωστό από μια γαλλική...

Φόρτωση άρθρων...