Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: «Να μην διανοηθεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά»

Πλανήτης

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μην σκεφτεί καν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι θα ήταν «εξαιρετικά σοβαρό λάθος», οποιαδήποτε επίθεση με τακτικά πυρηνικά, δηλαδή αυτά που προορίζονται για το μέτωπο του πολέμου.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είναι προβοκάτσια. Δεν γνωρίζω. Θα είναι όμως ένα σοβαρότατο λάθος», είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις έχει υπονοήσει ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» (ένα είδος πυρηνικού όπλου) και να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία. Το Κίεβο αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει σε προπαγάνδα των ρωσικών αρχών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα». Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε τη Δευτέρα ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

«Ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», είπε ο Ρώσος στρατιωτικός, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ δεν βλέπουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία εκδιώχθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ το 2022, έπειτα από θητεία μόλις 49 ημερών, δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να διεκδικήσ...

Με NAVTEX η νέα προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει ζήτημα «αποστρατιωτικοποιημένων νησιών»

NAVTEX με την οποία επιχειρεί να θέσει εκ νέου ζήτημα «αποστρατιωτικοποιημένων νησιών» εξέδωσε η Τουρκία την Δευτέρα κάνοντας αναφορά σε ελληνικά νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ...

Φόρτωση άρθρων...