Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Reuters: O Μπάιντεν προτρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Πλανήτης

Eπιστολή στο Κογκρέσο έστειλε η Κυβέρνηση Μπάιντεν ζητώντας να εγκριθεί η ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων πώληση αμερικανικών F-16 και των κιτ εκσυχρονισμού τους στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η επιστολή έρχεται μετά το τουρκικό «Nαι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά. Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και έπραξε όσα της ζητήθηκαν σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Υπενθυμίζεται πως στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ πρώτα θέλουν την έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Σουηδίας και μετά η Κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει σε ενέργειες σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το State Deparment ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, τονίζοντας ωστόσο, πως η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην παραλαβή του εγγράφου επικύρωσης από την Τουρκία και πως η Ουγγαρία προχωρά επίσης στη διαδικασία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, αλλά αναγνωρίζει ότι το Κογκρέσο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Για να γίνει δεκτό ένα κράτος ως νέο μέλος στο ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των υφιστάμενων 31 κρατών μελών πρέπει να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης. Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Politico: Έρευνα της ΕΕ για τις πολιτικές διαφημίσεις σε Facebook και Instagram - Ο ρόλος της Ρωσίας

Υπό έρευνα των Ευρωπαϊκές αρχών ενδέχεται να βρεθούν ακόμα και εντός της ημέρας, το Facebook και το Instagram σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στη διαχείριση των πολιτικών διαφημί...

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπ...

Φόρτωση άρθρων...