Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ρωσία: «Σατανά» και «νάνο» αποκαλούν τον Πούτιν δύο φίλοι του σε συνομιλία

Πλανήτης

Σε... πανικό βρίσκεται η ελίτ κοινωνία της Μόσχας, καθώς διέρευσε μια συνομιλία δύο ολιγαρχών «φίλων» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία τον αποκαλούν «σατανά» και «νάνο».

Ο 67χρονος ολιγάρχης και πρώην γερουσιαστής Φαρχάντ Αχμέντοφ και ο 53χρονος, μουσικός παραγωγός Ιωσήφ Πριγκόζιν κατηγορούνται ότι πρόσβαλαν τον Ρώσο πρόεδρο στη διάρκεια μιας φερόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους διάρκειας 35 λεπτών.

Την συνομιλία διέρρευσε το 5 Kanal και η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, γνωστή ως FSB.

Σε αυτή οι δύο άνδρες ακούγονται να συζητούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ρίχνοντας βέλη κατά του Ρώσου προέδρου και του Κρεμλίνου για τις αποτυχίες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αρκετά ουκρανικά και ανεξάρτητα ρωσικά ΜΜΕ – μεταξύ των οποίων και το Meduza – ανέλυσαν το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας που φέρεται να έγινε στις 24 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το Meduza o Αχμέντοφ φέρεται να λέει ότι η ρωσική κυβέρνηση «γ@μ..σε εμάς, τα παιδιά μας, το μέλλον τους», αναφερόμενος στον πόλεμο του Πούτιν.

«Είναι σατανάς», προσθέτει και στη συνέχεια στρέφει τα βέλη του στον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Τόσο αυτός [ο Πούτιν] όσο και ο δεύτερος [ο Μεντβέντεφ] είναι διαβόητοι. Λιλιπούτιοι και τοσοδούληδες».

Σημαντικό μέρος της συνομιλίας αφιερώθηκε στην κριτική κατά του Πούτιν και μελών της ελίτ του Κρεμλίνου, που χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο των υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου για τις αποτυχίες στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Αποκαλούν τον Σόιγκου «χαζό, πίσω από την πλάτη του, φυσικά», φέρεται να είπε ο Πριγκόζιν στο τηλεφώνημα. «Είναι οι πιο χαζοί άνθρωποι. Αυτή είναι η γνώμη μου: συμπεριφέρονται σαν βασιλιάδες, σαν γ@μ θεοί. Είναι τελειωμένοι… Δεν έχω τίποτε καλό να πω γι’ αυτούς. Είναι αποβράσματα, διάολε», λέει. Κι ο Αχμέντοφ προσθέτει: «Είναι κατσαρίδες σε ένα ποτήρι, ήδη τσιμπούν ο ένας τον άλλον. Θα καταστρέψουν τον έναν, μετά θα κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον, θα αλληλοπνιγούν».

Ο Πριγκόζιν υποστήριξε αρχικά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι η ηχογράφηση ήταν ψεύτικη – υποδηλώνοντας ότι ήταν προϊόν «νευρωνικών δικτύων» που «σας επιτρέπουν να κάνετε θαύματα». Αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον κάποιες από τις φάσεις που ακούστηκαν στο ηχητικό απόσπασμα ήταν αυθεντικές.

«Η ηχογράφηση είναι ένα συμπίλημα φράσεων που εκστομίστηκαν και άλλων που δημιουργήθηκαν και ουδέποτε ειπώθηκαν», είπε ο Πριγκόζιν σε μια πανικόβλητη, όπως φάνηκε, συνέντευξη στο fontanka.ru της Αγίας Πετρούπολης, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται τη συζήτηση, αλλά ότι «όλη αυτή η ιστορία είναι εξαιρετικά δυσάρεστη» για εκείνον.
Μια ανώνυμη πηγή στη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB φέρεται να επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του ηχητικού αποσπάσματος και είπε ότι «η ηγεσία της FSB πραγματοποίησε πρόσφατα μια συνάντηση και έδωσε εντολή στους υφισταμένους να αναλάβουν δράση» για το σκάνδαλο.

Ο δισεκατομμυριούχος Αχμέντοφ βρέθηκε τον Απρίλιο του 2022 στο σταυρόνημα κυρώσεων της ΕΕ ως στενός σύμμαχος του Πούτιν και «κορυφαίος επιχειρηματίας δραστηριοποιούμενος σε κλάδους της οικονομίας που παρέχουν σημαντική πηγή εισοδήματος στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο διάσημος μουσικός παραγωγός Πριγκόζιν περιλαμβάνεται εδώ και καιρό – δημοσίως τουλάχιστον – μεταξύ των υποστηρικτών του Πούτιν. «Είμαι σοκαρισμένος τώρα και δεν ξέρω πώς θα ζήσω με αυτά τα σκ@..ά.», είπε στη συνέντευξή του στο Fontanka.ru, αποκαλώντας τον Πούτιν «πλανητική προσωπικότητα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία ανήμερα της 10ης επετείου από την προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να παρακολουθήσει πατριωτική συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου της προσάρτηση...

Φόρτωση άρθρων...