Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ρώσος δημοσιογράφος πουλάει το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης για βοηθήσει προσφυγόπουλα της Ουκρανίας

Πλανήτης

Ρώσος δημοσιογράφος ανακοίνωσε ότι θα βάλει σε δημοπρασία το μετάλλιο που έλαβε όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν για τα προσφυγόπουλα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», θα διαθέσει προς πώληση το μετάλλιο που έλαβε όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ το 2021, μαζί με τη Φιλιππινέζα συνάδελφό του Μαρία Ρέσα «για τις προσπάθειές τους με στόχο την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης».

Έτσι, ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions ανέλαβε την πώληση του μεταλλίου και η δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε τα μεσάνυχτα στο Μανχάταν (τοπική ώρα, 07.00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας). Μάλιστα, το πρωί, η υψηλότερη προσφορά έφτανε τα 550.000 δολάρια. Τα έσοδα θα πάνε στο πρόγραμμα της Unicef για τα παιδιά της Ουκρανίας που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.

Ο Μουράτοφ ήταν μέλος της ομάδας που ίδρυσε τη «Νόβαγια Γκαζέτα» το 1993, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Προτού να κλείσει, η εφημερίδα αυτή ήταν η τελευταία που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η «Νόβαγια Γκαζέτα» είναι γνωστή κυρίως για τις έρευνές της για τη διαφθορά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Αυτές οι έρευνες στοίχισαν τη ζωή σε έξι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων ήταν και η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε το 2006. Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το Νόμπελ Ειρήνης στη μνήμη τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...