Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Σάλος από τις δηλώσεις Ερντογάν που υπερασπίζεται τη Χαμάς

Σάλος από την προκλητική δήλωση Ερντογάν ότι: «Η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια απελευθερωτική ομάδα, "μουτζαχεντίν", που δίνει μάχη για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό της»

Ισχυρό κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η άκρως προκλητική τοποθέτηση τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας σε βουλευτές του «AKP» χαρακτήρισε τη Χαμάς ως μία «απελευθερωτική ομάδα, "μουτζαχεντίν", που δίνει μάχη για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό της». 

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να δράσουν από κοινού για να εξασφαλίσουν μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια απελευθερωτική ομάδα, "μουτζαχεντίν", που δίνει μάχη για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό της», χρησιμοποιώντας μια αραβική λέξη που δηλώνει εκείνους που πολεμούν για την πίστη τους.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε, επίσης, τις δυτικές δυνάμεις που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι «τα δυτικά δάκρυα που χύνονται για το Ισραήλ είναι μια εκδήλωση απάτης».

Οξύτατη αντίδραση Σαλβίνι 

Τα σχόλια του Ερντογάν προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε ότι όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος είναι «σοβαρά, αηδιαστικά και δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση».

«Θα προτείνω στον συνάδελφό μου υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι να στείλει επίσημη διαμαρτυρία και να καλέσει τον Τούρκο πρέσβη», ανέφερε ο Σαλβίνι.

Ισραήλ: Χαμάς=ISIS, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπερασπίζεται μία τρομοκρατική οργάνωση

«Το Ισραήλ απορρίπτει ολόψυχα τα σκληρά λόγια του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Λιόρ Χαϊάτ αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι ομάδα τρομοκρατών.

«Η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, κρατά ομήρους αμάχους και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες», υπογραμμίζει ο Χαϊάτ σε ανάρτησή του στο Τwitter.

«Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα πολιτικώς υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οτι δηλαδή Χαμάς = ISIS», προσθέτει ο ίδιος.

Η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο

Η Τουρκία καταδίκασε τους θανάτους αμάχων που προέκυψαν από την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, αλλά κάλεσε επίσης το Ισραήλ να αντιδράσει με συγκρατημένο τρόπο.

Έκτοτε καταδίκασε έντονα τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και έστειλε πολλά φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται τις καλές προθέσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία εργαζόταν προηγουμένως για να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ και ο Ερντογάν δήλωσε ότι ακύρωσε τώρα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Ισραήλ λόγω των γεγονότων στη Γάζα.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί μέλη της Χαμάς στο έδαφός της, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην επί δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Φόρτωση άρθρων...