Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 16 Νοεμβρίου

Γεγονότα

1849: Ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1914: Αρχίζει τη λειτουργία της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.

1942: Το υποβρύχιο Τρίτων επιτίθεται κατά γερμανικής νηοπομπής στο Ακρωτήριο Καφηρέας και βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο. Τα εχθρικά πλοία το καταδιώκουν και το βυθίζουν αύτανδρο (πλήρωμα: 5 αξιωματικοί και 28 ναύτες), έπειτα από εξάωρη καταδίωξη.

1964: Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του Πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.

1973: Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1980: Δυο νεαρά παιδιά, ο 26χρονος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους, όταν παρασύρονται από «αύρα» της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημάδεψαν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Γεννήσεις

42 π.Χ: Τιβέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

1922: Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998.

Θάνατοι

1831: Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου.

1960: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Κλαρκ Γκέιμπλ.

1970: Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός.

1971: Έντι Σέτζγουικ, Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο, μούσα του Άντι Γουόρχολ.

2006: Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο «να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν» κράτη-μέλη του

Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της ατλ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...