Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα - 5 Αυγούστου

Γεγονότα

480 π.Χ.: Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο βασιλιάς και αρχηγός των 300 Σπαρτιατών, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

1305: Ο Γουίλιαμ Γουάλας, επικεφαλής της αντίστασης των Σκωτσέζων κατά των Άγγλων, συλλαμβάνεται κοντά στη Γλασκώβη, μεταφέρεται στο Λονδίνο για να δικαστεί και να εκτελεστεί.

1620: Το πλοίο Μεϊφλάουερ (λουλούδι του Μάη) σαλπάρει από το λιμάνι του Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό τη Βόρεια Αμερική.

1824: Ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνο Κανάρη κατατροπώνει τον στόλο των Οθωμανών και των Αιγυπτίων στη ναυμαχία της Σάμου.

1861: Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταργούν το μαστίγωμα.

1884: Στο νησί Μπέντλο της Νέας Υόρκης τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Αγάλματος της Ελευθερίας.

1914: Στο Κλίβελαντ του Οχάιο τίθεται σε λειτουργία το πρώτο ηλεκτρονικό φανάρι ρύθμισης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

1926: Ο «μάγος» Χάρι Χουντίνι γίνεται θρύλος καθώς καταφέρνει να μείνει αλυσοδεμένος μέσα σε μια δεξαμενή με νερό για 91 λεπτά και τελικά να αποδράσει.

1940: Η Σοβιετική Ένωση προσαρτά και επισήμως τη Λετονία.

1941: Ολοκληρώνεται η μάχη του Σμόλενσκ με τη Γερμανία να αιχμαλωτίζει περίπου 300.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.

1949: Σεισμική δόνηση στο Εκουαδόρ καταστρέφει 50 πόλεις και στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

1962: Το φυλετικό καθεστώς Απάρτχαϊντ της Νοτίου Αφρικής οδηγεί στη φυλακή στο νησί Ρόμπεν τον αγωνιστή για ίσα δικαιώματα Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος θα  αποφυλακιστεί τελικά το 1990.

1963: Ηνωμένες Πολιτείες, Σοβιετική Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

1966: Ο Τζον Λένον δηλώνει ότι οι Μπιτλς είναι πιο δημοφιλείς από τον Ιησού προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη συντηρητική αμερικανική κοινωνία.

1972: Οι Μούντι Μπλουζ κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους Nights in White Satin.

1981: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, απολύει 11.359 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, διότι συνέχισαν να απεργούν αψηφώντας τη διαταγή του να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

1986: Η αμερικανική Γερουσία ψηφίζει το φιλόδοξο αντιπυραυλικό πρόγραμμα του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, γνωστό και ως «Πόλεμος των Άστρων».

1989: Νικητής των εθνικών εκλογών στη Νικαράγουα αναδεικνύεται το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας.

2003: Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εκρήγνυται στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματισθούν 150.

2010: Ατύχημα στο ορυχείο εξόρυξης χαλκού και χρυσού Σαν Χοσέ δε Κοπιάπο στη Χιλή με αποτέλεσμα να παγιδευτούν 33 ανθρακωρύχοι 700 μέτρα κάτω από τη γη.

Γεννήσεις

1777: Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος, διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

1850: Γκυ ντε Μωπασσάν, Γάλλος συγγραφέας

1906: Τζον Χιούστον, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Η τιμή των Πρίτζι κ.ά.)

1930: Νιλ Άρμστρονγκ, Αμερικανός πιλότος, μηχανικός και αστροναύτης. Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Απόλο 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου του 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του λέγοντας: «Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

1960: Ντέιβιντ Μπαλντάτσι, Αμερικανός συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.

1968:  Μαρίν Λε Πεν, Γαλλίδα πολιτικός

1968:  Κόλιν Μακ Ρέι, Σκωτσέζος οδηγός αγώνων

Θάνατοι
 

1832: Δημήτριος Υψηλάντης, Έλληνας στρατιωτικός, πρίγκηπας, πολιτικός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1895: Φρίντριχ Ένγκελς, Γερμανός φιλόσοφος, συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Μαζί έγραψαν το Κομουνιστικό Μανιφέστο που αποτελεί τη βίβλο του κομουνιστικού κινήματος.

1968: Μυρτιώτισσα, φιλολογικό ψευδώνυμο της ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου.

1984: Ρίτσαρντ Μπάρτον, Ουαλός ηθοποιός

1991: Σοϊτχίρο Χόντα, Ιάπωνας μηχανικός και επιχειρηματίας

1998: Τόντορ Ζίβκοβ, Βούλγαρος πολιτικός

2000: Σερ Άλεκ Γκίνες, Βρετανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ. Οι νεότεροι τον έμαθαν από τον «Πόλεμο των Άστρων». Οι παλαιότεροι τον ήξεραν ήδη από τις εκπληκτικές του ερμηνείες σε ταινίες - σταθμοί όπως «Λόρενς της Αραβίας» και «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Guardian: Τι σημαίνουν για το μέλλον της κυβέρνησης Μπάιντεν οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια

Ακόμα και σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να αναδειχθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τον βρετανικό Guardian να σημειώνει ότι «οι πολιτικές...

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ - Κοντά στα 7 δισ. δολάρια η αξία τους

Διακόπτει όλες τις εξαγωγές προς το Ισραήλ και τις εισαγωγές από την ίδια χώρα η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξε...

Φόρτωση άρθρων...