Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Στους 20.000 συνολικά οι νεκροί

Στην Τουρκία τα θύματα ανέρχονται σε 16.546 και στη Συρία σε 3.162. Στενεύουν τα περιθώρια για εύρεση επιζώντων στην Τουρκία και τη Συρία.

Πλανήτης

Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών στην Τουρκία και τη Συρία για την εύρεση επιζώντων στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι ισχυροί σεισμοί. 

Όσο περνούν οι ώρες τόσο οι πιθανότητες για εύρεση επιζώντων μειώνονται δραματικά. 

Έχοντας συμπληρωθεί πάνω από 72 ώρες, υπό συνθήκες σοβαρών τραυματισμών και δριμέος ψύχους, να εντοπιστούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια.

Συνολικά σε Τουρκία και Συρία ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 20.000. Ειδικότερα, στην Τουρκία τα θύματα ανέρχονται σε 16.546 και στη Συρία σε 3.162.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.

Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...