Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Σφοδρό κύμα καύσωνα στη Μιανμάρ - Έφτασε τους 48,2 βαθμούς Κελσίου

Πλανήτης

Η πιο θερμή μέρα που έχει καταγραφεί –μήνα Απρίλιο– στη Μιανμάρ ήταν η χθεσινή, με το θερμόμετρο να δείχνει 48,2 βαθμούς Κελσίου στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο υδράργυρος έφτασε χθες τους 44 βαθμούς Κελσίου στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και τους 40 βαθμούς Κελσίου στην οικονομική πρωτεύουσα, τη Γιανγκόν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες ότι σταματούν τα διά ζώσης μαθήματα στα δημόσια σχολεία για δύο ημέρες.

Ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ πολλές τάξεις δεν διαθέτουν κλιματισμό.

Η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ζέστης –η θερμοκρασία που είναι αισθητή από τον οργανισμό– αναμένεται να παραμείνει στο ρεκόρ των 45 βαθμών Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα προκαλεί, επίσης, πίεση στην παροχή ρεύματος στο κύριο νησί των Φιλιππίνων, τη Λουζόν.

Στην Ταϊλάνδη παράλληλα ο υδράργυρος προβλέπεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και η μετεωρολογική υπηρεσία συνιστά στον κόσμο να αποφεύγει να βρίσκεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε εξωτερικούς χώρους.

Τον περασμένο μήνα, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης.

Στον επιχειρηματικό κόμβο του Βιετνάμ, την πόλη Χο Τσι Μινχ, ο κόσμος αναζητά λίγη δροσιά στα κλιματιζόμενα εμπορικά κέντρα.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ορισμένα τμήματα στο βόρειο και το κεντρικό Βιετνάμ κυμαίνονταν από 40,2 ως 44 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε χθες η μετεωρολογική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται υποχώρηση της θερμοκρασίας μέχρι την Τετάρτη.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης του Βιετνάμ κάλεσε τους καταναλωτές να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση των κλιματιστικών τους, προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.

Στη Μαλαισία, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες προειδοποίηση για 16 περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεταξύ 35 και 40 βαθμών Κελσίου για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Στη γειτονική Σιγκαπούρη, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασία μπορεί να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα φέτος απ’ ό,τι το 2023, που ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έζησε η χώρα από το 1929 οπότε ξεκίνησε η τήρηση αρχείων.

Η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Σιγκαπούρη ήταν η 13η Μαΐου πέρυσι όταν η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία έφθασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδονησία, οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τις περιπτώσεις να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 35.000 από 15.000 πριν από έναν χρόνο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Μαΐου

Γεγονότα 1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία. 1717: Φυλακίζεται στη Βαστίλη...

Σλοβακία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο

«Μοναχικό λύκο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Μάτους Σούτα Έστοκ ανέφερε ότι ο δ...

Φόρτωση άρθρων...