Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Σφυρίζουν κλέφτικα στις Βρυξέλλες, αδύναμη η Ε.Ε. απέναντι στον Πούτιν

Παρασκήνιο

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλεί η στάση των ευρωπαϊκών οργάνων τα οποία σε μία κρίσιμη στιγμή για την ήπειρο δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αδυνατούν να υψώσουν μια ενιαία στεντόρεια φωνή κατά του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής επέμβασης σε ένα ανεξάρτητο κράτος.

Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως οι Βρυξέλλες στερούνται κοινής γραμμής και το κάθε κράτος ξεχωριστά ενεργεί κατά το δοκούν και με βάση το εθνικό συμφέρον και μόνο και όχι με ευρωπαϊκή συνείδηση και κατ’ επέκταση με ένα ολιστικό σχέδιο.

Η κοινή γνώμη σε κάθε πλευρά της Ένωσης παρακολούθησε ένα Συμβούλιο Αρχηγών που θύμιζε σε πολλούς λέσχη πολιτικού προβληματισμού και σχολιασμού της επικαιρότητας, παρά ένα συγκροτημένο δυνατό όργανο που μπορεί να δώσει ένα σαφές στίγμα και να σχηματοποιήσει μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση σε ένα τόσο μείζον θέμα, όπως είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ιλαρότητα της ευρωπαϊκής τραγωδίας καταδεικνύεται μέσα από την ανάρτηση του κατά τα άλλα αρμόδιου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Μπορέλ που ενώ παρενέβη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον των Ρώσων, με περιεχόμενο που προκάλεσε γέλιο και θύμιζε παιδική χαρά, στη συνέχεια υπό την κατακραυγή της κοινής γνώμης και των ισχυρών αντιδράσεων στο twitter την απέσυρε με συνοπτικές διαδικασίες.

Είναι ξεκάθαρο πως ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που σώζει την υπόληψη της ευρωπαϊκής ιδέας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει τις προσπάθειες ολοκλήρωσης μέσα και από τη δημιουργία ευρωστρατού.

Η ευρύτερη παρουσία του στο κοινοτικό status quo και οι αλλεπάλληλες πολιτικές κινήσεις ενός συνειδητοποιημένου Ευρωπαίου έρχονται να δικαιώσουν απόλυτα τη στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεργαστεί άμεσα και πολυεπίπεδα με τη γαλλική πλευρά, με γνώμονα ένα κοινό και βιώσιμο μέλλον στην Ε.Ε.

Υπό αυτές τις συνθήκες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει απωλέσει ένα μεγάλο μέρος από τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως παράγοντας ισχύος, με αποτέλεσμα να αφήνει περιθώρια σε περιπτώσεις όπως εκείνης του Ρώσου Προέδρου να διαταράσσουν το κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Τσίπρας κρύβεται και δεν μιλάει για την αισχρή δήλωση της Προέδρου των Σκοπίων

Στην ανοίκεια πρόκληση της νέας Προέδρου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε τα Σκόπια σκέτη «Μακεδονία», ο τέως Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χάρισε το όνομ...

Η ενόχληση του Μαξίμου με τη Μαρίνα Σάττι

Η δυσαρέσκεια και η ενόχληση του Μαξίμου για τη Μαρίνα Σάττι και τα χασμουρητά της στη Eurovision μεταφέρθηκε ήδη στη διοίκηση της ΕΡΤ. Το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε δυσαρέσκεια γι...

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη για τα «χειρόγραφα του Ιησού»: Πουλούσα και βιβλία του Μαρξ, δεν ήμουν κομμουνιστής

Απάντηση σε σκληρούς τόνους για τη χθεσινή καταγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη ότι στο παρελθόν «πωλούσε δήθεν χειρόγραφα του Ιησού» έδωσε ο υπουργός Υγείας Ά...

Φόρτωση άρθρων...