Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Σκωτία: 12χρονος που έφυγε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπέγραψε με την Dundee United

Πλανήτης

Ένα 12χρονο αγόρι του οποίου η οικογένεια διέφυγε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπέγραψε στην Dundee United αφότου εγκαταστάθηκε στη Σκωτία.

Ο Στάνισλαβ Ντράμπιτς, γνωστός ως Stas, μετακόμισε στο Μόνιφιθ στο Άνγκους – όπου το νέο του σχολείο έμαθε γρήγορα για τις ικανότητές του στο γήπεδο.

Μετά από μια πληροφορία του διευθυντή του, οι προπονητές του συλλόγου προσέφεραν στον Stas δοκιμαστική περίοδο, την οποία ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι θα ήθελε να ξεπληρώσει τον σύλλογο Tannadice βοηθώντας τον μια μέρα να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

«Είναι σαν την ημέρα των Χριστουγέννων, μπορώ να παίξω ξανά ποδόσφαιρο», δήλωσε στο BBC.

Στο παρελθόν ο Stas ήταν μέλος της ακαδημίας Rukh του Λβιβ – ένα εσώκλειστο σχολείο που παρείχε εκπαίδευση και σχολική κατάρτιση.

Είχε μείνει εκτός γηπέδων για αρκετούς μήνες καθώς κλιμακώθηκε η σύγκρουση με τη Ρωσία, μια παύση που τον έκανε να ανησυχεί μήπως χάσει την επαφή με το παιχνίδι.

Ο ίδιος δήλωσε: «Πριν φύγω από την Ουκρανία, δεν έπαιζα για τρεις μήνες. Ξέχασα τι σημαίνει ποδόσφαιρο και πώς να παίζω ποδόσφαιρο – τώρα είμαι ευτυχισμένος.

«Αν μείνουμε στη Σκωτία θα παίξω για την Dundee United – επειδή με βοήθησαν θα τους βοηθήσω να κερδίσουν το πρωτάθλημα Σκωτίας».

Ο 12χρονος έφυγε από την Ουκρανία μαζί με τον πατέρα, τη μητέρα και τα αδέλφια του και μετακόμισε στο σπίτι της θείας του στο Μόνιφιθ τον Μάρτιο.

Τον ίδιο μήνα, περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον ενός θεάτρου που φιλοξενούσε αμάχους στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Αν και ο Stas δήλωσε ότι η ζωή στη Σκωτία δεν ήταν δύσκολη, εξακολουθεί να ανησυχεί για τους φίλους που έμειναν πίσω.

«Φοβάμαι», είπε. «Πριν από τον πόλεμο, η ζωή ήταν ευτυχισμένη.

«Δεν ανησυχούσα πολύ για τίποτα, αλλά τώρα ανησυχώ για τους φίλους μου, ανησυχώ για τους βομβαρδισμούς και ανησυχώ μήπως σκοτωθούν».

Ο Stas είπε ότι διατηρεί επαφή με τους Ουκρανούς φίλους του μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου, αλλά παραδέχεται ότι αρχικά ήταν δύσκολο να κάνει φίλους στη Σκωτία λόγω του γλωσσικού εμποδίου.

Ωστόσο, το προσωπικό της Dundee Utd τον έκανε «φίλο» με έναν καταξιωμένο παίκτη, γεγονός που βελτίωσε σημαντικά τα αγγλικά του.

Ο Stas δήλωσε: «Στην αρχή δεν μιλούσα με κανέναν, μόνο με την οικογένειά μου. Αλλά άρχισα να κάνω νέους φίλους και άρχισα να μιλάω στο σχολείο».

Ο Νάιαλ Νίκολσον, επικεφαλής του τμήματος φροντίδας παικτών, εκπαίδευσης και προστασίας του συλλόγου, πρόσθεσε: «Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη φροντίδα των παικτών στη Dundee United και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βοηθήσουμε τον Στας και την οικογένειά του.

«Ο πατέρας του ήταν επίσης άνεργος αρχικά, οπότε βοηθήσαμε με τη μεταφορά στην προπόνηση και επίσης χρησιμοποιήσαμε το Google Translate στο τηλέφωνο για να επικοινωνούμε.

«Ο Stas είχε επίσης την ευκαιρία, όπως κάνουν και άλλοι παίκτες της ακαδημίας, να είναι το ball boy σε έναν αγώνα. Του άρεσε πολύ η εμπειρία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε – όπως και όλους τους παίκτες υπό τη φροντίδα μας – να νιώσουν σαν στο σπίτι τους στη Dundee United».

Εν τω μεταξύ, ο Stas, ο οποίος παίζει ως κεντρικός αμυντικός και δεξί μπακ, λέει ότι προσαρμόζεται στο στυλ του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου.

«Το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο είναι δύσκολο, επειδή είναι πιο σωματικό», δήλωσε. «Δεν είναι πολύ τεχνικό, αλλά πασάρουν την μπάλα πολύ γρήγορα».

Ελπίζει μια μέρα να παίξει όπως ο Βέρτζιλ βαν Ντάικ της Λίβερπουλ – που θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο – και ίσως ακόμη και να κλείσει συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα.

«Η ζωή δεν είναι δύσκολη για μένα – ζω με την οικογένειά μου, στην Ουκρανία ζούσα με την ομάδα μου. Είμαι ένα δυνατό παιδί και έχω ζήσει πολλές περιπέτειες», πρόσθεσε.

Πηγή: bbc.com

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: 38χρονος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας Ρώσος καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στην Ρωσία με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, επειδή κατά την διάρκε...

Φόρτωση άρθρων...